nieuws

‘Hypotheekrente kunstmatig te hoog’

Archief

"Banken en verzekeraars geven de daling van de kapitaalmarktrente op de beurzen niet door aan de consument waardoor de hypotheekrente kunstmatig te hoog is." Dat stelt Wilfred Mooij van Geijsel Adviesgroep in Ouderkerk aan de Amstel.

 

"Geldgevers nemen momenteel het zekere voor het onzekere en willen nu een hogere marge op het door hen verstrekte hypotheekgeld", aldus Mooij. "Daar waar banken tot voor kort over elkaar heen tuimelden om de scherpste hypotheektarieven als eerste te publiceren is daar nu geen sprake meer van."

 

  &nbsp"Sinds maart 2008 is de rente op 10 jarige leningen op de kapitaalmarkt in korte tijd opgelopen van 3,9 % naar 4,8%, een stijging van bijna 1%. Uiteraard volgden de hypotheektarieven op de voet. Daar waar wij in april nog hypotheken afsloten tegen een 10-jaars tarief van 4,7%, bood onze scherpste aanbieder in juli dit jaar een rente van 5,5% voor 10 jaar vast. Op 16 oktober is de 10-jaars rente weer fors gedaald naar 4,3 %. Per saldo is de inkoop voor geldverstrekkers slechts met 0,4 % gestegen. Met voorheen een marge van 0,7 % verwachten wij momenteel een hypotheekrente van om en nabij de 5 % aan te kunnen bieden, maar dat lukt ons echt niet. We komen nu nog steeds niet onder de 5,5 % voor 10 jaar vast, een marge van maar liefst 1,2%", zegt Mooij.

 

  &nbspDat fluctuaties van de rente op de kapitaalmarkt door geldgevers wel snel worden aangegrepen voor een verhoging, maar niet voor een verlaging concludeerde De Nederlandsche Bank al in 2006 uit eigen onderzoek en werd door econoom Linda Toolsema in 2003 aangetoond in haar proefschrift.

 

Reageer op dit artikel