nieuws

Complexe schade Batavia Werf en Stad geschat op _ 5 mln

Archief

De brand in de Batavia Werf bij Lelystad, maandag 13 oktober, kost de Nederlandse schadeverzekeraars waarschijnlijk in totaal zo’n _ 5 mln. Dat is althans de voorlopige raming van de bij de schaderegeling betrokken experts.

 

Bij de brand zijn drie gebouwen op de werf verwoest. In het naastliggende Batavia Stad hebben restaurant La Place en schoenenzaak Ara grote schade opgelopen. Een aantal andere winkels heeft rook- en waterschade. De replicaschepen De Batavia en De Zeven Provinciën zijn ongedeerd gebleven. Wel zijn met de hand gemaakte zeilen die in de werf lagen, verloren gegaan en is asbest vrijgekomen.

 

  &nbspDoor de complexiteit van de schade zijn er veel verzekeraars en experts bij betrokken: Lengkeek Expertises in Amsterdam bedient via makelaar Willis de opstalverzekeraars van de gemeente Lelystad (de eigenaar van de werf), Bartok-Dekra vertegenwoordigt via Aon de inventaris- en goederenverzekeraars van de Batavia-werkplaats, Crawford regelt via Aon de opstalschade van Batavia Stad, RVJ-Expertise houdt zich via Aon namens verzekeraars bezig met de inhoud- en bedrijfsschade van restaurant La Place en ten slotte vertegenwoordigt Lengkeek Expertises via Boelaars & Lambert de inhoud- en bedrijfsschadeverzekeraars van Suit Supply en via ABN Amro Verzekeringen nog vier andere detailhandels in Batavia Stad.

 

  &nbsp"Je snapt dat er dus ook een heel scala aan verzekeraars is betrokken bij deze brandschade", meldt Helmut Vissers van Lengkeek: "FCI, Allianz, Reaal, Generali, Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, ABN Amro Verzekeringen et cetera."

 

  &nbspNa drie dagen intensieve schoonmaak van de gebouwen en bestrating kon Batavia-Stad weer worden geopend voor het publiek.

 

  &nbspDe oorzaak van de brand is gelegen in de zeilmakerij van de werf en lijkt een technische achtergrond te hebben. In opdracht van verzekeraars doet onderzoeksbureau I-Tek tezamen met de technische recherche verder onderzoek.

 

Reageer op dit artikel