nieuws

AFM wijst branche op plicht om WFT-overtredingen te melden

Archief

Wanneer een aanbieder of bemiddelaar constateert dat een financieel dienstverlener met wie hij samenwerkt in overtreding is, moet hij dit onmiddellijk melden. Anders is hij zelf in overtreding, stelt toezichthouder AFM in een brochure voor bedrijven in de financiële dienstverlening.

 

De meldplicht voor overtredingen van de WFT geldt niet alleen voor verzekeraars en kredietaanbieders maar ook voor inkoopcombinaties, serviceproviders en bemiddelaars die samenwerken met onderbemiddelaars. De plicht geldt niet vo0r de standsorganisaties, maar meldingen uit die hoek zijn wel welkom en meestal zeer waardevol, aldus de AFM.

 

  &nbspDe meeste meldingen kwamen tot nu toe van de verzekeraars. Op de totale hoeveelheid is het aandeel van tussenpersonen en inkoopcombinaties nog heel gering, meldt de toezichthouder.

 

  &nbspOvertredingen die moeten worden gemeld, betreffen de deskundigheid en vakbekwaamheid, de beheerste en integere bedrijfsvoering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

 

Tachtig meldingen

  &nbspDe AFM stelt nu ongeveer tachtig meldingen per week binnen te krijgen. Overtredingen waardoor consumenten worden benadeeld, worden het eerst aangepakt. Voordat de toezichthouder een conclusie trekt, worden de feiten voorgelegd aan de bemiddelaar. De naam van het bedrijf dat de melding doet, wordt geheimgehouden, maar kan bij een eventueel onderzoek bekend worden, aldus de AFM. De melder krijgt een ontvangstbericht maar wordt verder niet op de hoogte gehouden van de verdere afwikkeling. Anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen.

 

  &nbspDe huidige hoeveelheid meldingen zet de organisatie van de toezichthouder (circa honderd onderzoekers) enigszins onder druk maar het dubbele aantal tips zouden wij ook nog wel aankunnen, aldus de AFM.

 

Reageer op dit artikel