nieuws

Verzekeraars wijzen Brussel op belang onderlinge samenwerking

Archief

De Europese verzekeraarsassociatie CEA heeft bij de Europese Commissie een pleidooi gehouden voor het behoud van de zogeheten ‘block exemption regulation’ (BER). Die staat verzekeraars toe om op bepaalde gebieden samen te werken, zonder dat dit mededingingsrechtelijke problemen oplevert.

 

De CEA reageert op een consultatiedocument dat de commissie eerder heeft verstuurd om na te gaan of de BER werkt en moet worden voortgezet. De huidige regeling loopt in 2010 af en geeft richtlijnen voor het samenwerken van verzekeraars op het gebied van onder meer poolverbanden, standaardpolisvoorwaarden en uitwisseling van sterftetabellen. "Het niveau van samenwerking in de verzekeringsmarkt zou zonder de BER dramatisch dalen", verwacht de CEA, die minder keuze en hogere prijzen voor consumenten voorziet.

 

‘Juist meer gewenst’

  &nbspOok het Verbond van Verzekeraars heeft de Europese Commissie aangeschreven met een reactie op het consultatiedocument. "Samenwerking leidt tot meer efficiëntie en transparantie. Dat heeft bijgedragen aan het open karakter van de Nederlandse verzekeringsmarkt, die concurrentie en toetreding stimuleert. Dat is een van de redenen dat een relatief groot aantal (buitenlandse) verzekeraars in ons land actief is", stelt het Verbond. Dat vreest eveneens dat maatschappijen uit voorzorg zullen stoppen met samenwerken op het gebied van berekeningen en onderzoek als de BER niet wordt verlengd. "Terwijl zulke samenwerking als gevolg van de Solvency II-richtlijnen juist meer gewenst is."

 

Reageer op dit artikel