nieuws

Topdrukte bij Financium

Archief

Door de sterk toegenomen stroom van aanvragen is hypotheekoffertebedrijf Financium niet in staat het normale serviceniveau te halen in het afhandelen en accepteren van hypotheekdossiers.

 

Om zo snel mogelijk wel weer aan dat niveau te kunnen voldoen, heeft Financium de telefonische bereikbaarheid beperkt van 2 tot 5. "Het komt door een combinatie van factoren", zegt directeur Han Overkamp. "Het komt door de introductie van nieuwe producten als onze spaarhypotheken, de aanvragen voor de Qent-hypotheek die heel goed loopt, en door het feit dat ook onze mensen op vakantie willen. Het is natuurlijk mooi dat we tegen de stroom in veel aanvragen krijgen. Maar wij beschouwen dit toch wel als een serieus probleem. Dergelijke maatregelen neem je niet zomaar. Het liefst zouden we toch ook ons normale serviceniveau van 9 tot 5 willen bieden."

 

Reageer op dit artikel