nieuws

NVHP wil helderheid provisie bestaande effectenhypotheek

Archief

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP, wil dat het Ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten zo snel mogelijk duidelijk zijn over de provisie op in het verleden gesloten effectenhypotheken.

 

Uitgangspunt in het Nationaal Regime Mifid, dat 1 juli van kracht is geworden, is dat aanbieders aan financieel dienstverleners geen provisie mogen betalen terzake advisering en bemiddeling van beleggingsfondsen. Daaronder vallen ook beleggings- en effectenhypotheken. Adviseurs die in het verleden dergelijke hypotheken sloten en als beloning kozen voor doorloopprovisie, dreigen deze nu mis te lopen. De NVHP wil dat de nieuwe beloningsregels alleen gaan gelden voor producten die na 1 juli zijn gesloten en wil daar zo snel mogelijk een definitieve interpretatie over van de AFM en het ministerie.

 

  &nbspPeter Wormskamp, voorzitter van de NVHP: "Het zou toch wel heel navrant zijn dat de adviseur die reeds een paar jaar geleden gehoor gaf aan de opkomende maatschappelijke wens dat financieel dienstverleners meer op basis van doorlopende provisie worden beloond, nu gestraft wordt ten opzichte van de adviseur die tot op het laatst heeft gekozen voor afsluitprovisie. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst is ons gebleken dat de AFM op dit moment geen harde uitspraken kan doen of deze doorlopende provisie op bestaande contracten nog is toegestaan. Ook kan de AFM geen duidelijkheid verschaffen welke hoogte van deze doorlopende provisie nog acceptabel is bij een zuivere beheersrelatie."

 

Reageer op dit artikel