nieuws

Moeilijke hypotheekmarkt nekt Europees Assurantie Centrum

Archief

Het Europees Assurantie Centrum (EAC) in Almere is vorige week failliet verklaard. De moeilijke hypotheekmarkt was de aanleiding voor de faillissementsaanvraag, maar directeur Gerard Hermse wil met een buitenlandse bank binnenkort terugkeren op de markt voor risicovolle hypotheken.

 

Het faillissement is aangevraagd door de bestuurders Josine Slooten en Gerard Hermse. "Het is jammer", zegt Hermse, "maar onder de huidige marktomstandigheden op de hypotheekmarkt is gewoon niet rendabel meer te opereren. De laatste jaren hebben wij ons gericht op de markt voor non-conforminghypotheken en die zijn niet meer te sluiten bij de hypotheekverstrekkers. ELQ, Sparck en ABN Amro doen het niet meer, het hele marktsegment is weg. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, zeker op onze markt. Non-conforming deden we al veel, dat groeide voorheen van nul naar een heleboel, maar sinds 1 januari is dat als een kaartenhuis ingestort. Nu verstrekt ook Banque Artesia sinds 1 juli geen kredieten meer. Daarom hebben we ook nu al het faillissement aangevraagd: nu is er nog sprake van een redelijk gezonde situatie, zonder schulden."

 

  &nbspVolgens Hermse is er bij de consument sprake van ‘woekerpolisangst’, "ook al hebben wij een prima levenproduct". "Het intermediair staat ook onder druk: als dat elders op een ander product meer kan verdienen, is loyaliteit ver te zoeken. Maar goed, we hebben nu even rust. Op de hypotheekmarkt is het moeilijk, laat dat maar even overwaaien. Ik heb niet het idee dat we definitief zullen verdwijnen uit de financiële wereld. Daarvoor hebben we nog genoeg applicaties over. Bovendien ben ik met een buitenlandse bank in onderhandeling die de funding moet gaan doen om zelf op de non-conformingmarkt terug te kunnen keren. Maar het EAC in deze vorm heeft geen bestaansrecht meer."

 

  &nbspEAC bediende zo’n honderd tussenpersonen en had acht personeelsleden in dienst. De inkoopcombinatie ging vier jaar terug van start en profileerde zich als vernieuwende partij. Zo werd onder meer gewerkt aan een hypotheek die na vijftien jaar kon worden afgelost.

 

Reageer op dit artikel