nieuws

Kredietcrisis zorgt voor meer vraag naar hypotheek met NHG

Archief

Onzekerheden rondom de kredietcrisis wakkeren de vraag naar ‘veiligere’ hypotheken aan. In de eerste helft van dit jaar werden er veel meer hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt dan in dezelfde periode vorig jaar.

 

Dat meldt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die de garanties verstrekt. Het aantal NHG-hypotheken kwam uit op 27.000, tegen 23.000 vorig jaar. De stijging van ruim 15% is opvallend omdat in de eerste jaarhelft 10 % minder huizen van maximaal _ 265.000 zijn verkocht, de bovengrens om in aanmerking te komen voor NHG. Binnen de doelgroep wordt nu meer dan de helft (51,4 %)van de huisaankopen gefinancierd met NHG.

 

  &nbsp"Door de kredietcrisis kijken banken beter uit bij het verstrekken van krediet. De drang om op zeker te spelen is voor hen groter geworden”, aldus directeur Karel Schiffer van de stichting. Op dit moment zijn 650.000 van alle verstrekte hypotheken in Nederland hypotheken met NHG.

 

Goed verhandelbaar

NHG-hypotheken winnen bij banken volgens Schiffer ook aan populariteit omdat ze goed verhandelbaar zijn. "De afgelopen tijd zijn vaak hypotheken in pakketten doorverkocht. Veel van die portefeuilles zijn minder waard geworden, als gevolg van de onzekerheden rondom de kredietcrisis. Maar hypotheekleningen met NHG-garantie zijn goudgerand", aldus de directeur.

 

  &nbspDe stichting zorgt sinds 1995 voor de dekking van mogelijke verliezen bij gedwongen verkopen. Op dit moment is er sprake van een saldo van zo’n _ 450 mln. Jaarlijks komt daar uit premie-afdracht en opbrengsten uit beleggingen nog eens _ 70 mln bij.

 

Flinke pot

Schiffer: "Het is nu een flinke pot, maar het is bedoeld als een vangnet. Nu worden jaarlijks ongeveer 1.000 huizen verkocht met een verlies van _ 25.000 elk. Maar als de huizenmarkt plotseling draait, dan is het opletten geblazen. Als het aantal gedwongen verkopen stijgt naar 5.000 en de schade per huis _ 50.000, dan praat je opeens over een compensatiebedrag van _ 250 mln.”

 

  &nbspSchiffer verwijst naar de situatie in Nederland begin jaren tachtig. "De rente liep toen op naar 13%. Op de top waren er jaarlijks 2.500 gedwongen verkopen. Tussen 1979 en 1984 moest de Rijksoverheid, die toen nog garant stond, 450 miljoen gulden uitkeren. Bedenk daarbij dat veel minder mensen toen een eigen huis hadden.”

 

Reageer op dit artikel