nieuws

Kredietcrisis vreet vermogen van pensioenfondsen aan

Archief

Bij de pensioenfondsen zijn in het eerste halfjaar van 2008 de gevolgen van de kredietcrisis zichtbaar geworden. Met name ABP maakt moeilijke tijden door: volledige indexatie van het pensioen is voor volgend jaar nog niet zeker.

 

Het ambtenarenpensioenfonds boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een beleggingsrendement van -5,1%. De dekkingsgraad is gedaald van 140% eind vorig jaar naar 132%. Daarmee komt volledige indexatie voor de 2,7 miljoen deelnemers in gevaar: die wordt alleen verleend boven een dekkingsgraad van 135%. ABP bepaalt eind oktober de mate van indexatie voor komend jaar.

 

  &nbspHet vermogen van ABP is met ruim 5% ingeklonken tot _ 205 (212) mld. Het slechtst presteerden de aandelen in de portefeuille, die met 14,8% in waarde afnamen.

 

PGGM

  &nbspHet ruim 1,1 miljoen deelnemers tellende pensioenfonds Zorg en Welzijn (voorheen PGGM) hield de dekkingsgraad op 143% (148% eind 2007) bij een halfjaarrendement op beleggingen van -2,7%. "Dit wordt vooral veroorzaakt door het slechte eerste kwartaal in de beleggingscategorieën aandelen en portfolio of strategies." De dekkingsgraad is dankzij een hogere rente in het tweede kwartaal weer wat gestegen; aanvankelijk was de dekkingsgraad van het fonds gedaald tot 137%. Het totaal belegd vermogen bedraagt _ 86,3 mld.

 

SPMS

Het pensioenfonds SPMS voor medisch specialisten meldt over het eerste halfjaar een rendement van -4,9%; de dekkingsgraad is afgenomen van 146% tot 139%. SPMS garandeert de bijna 13.700 deelnemers een indexatiepercentage van 3%; het belegd vermogen bedraagt ruim _ 5,1 mld.

 

Reageer op dit artikel