nieuws

Kleine PE-opleiders vallen uit de boot door strenge omzeteisen

Archief

Rond de regeling Permanente Educatie bestaan nog veel onduidelijkheden. "Financieel adviseurs verzuipen letterlijk in de regelgeving", zegt opleider Bert Vermey. "Ook zijn diverse opleidingsinstituten uit de boot gevallen voor accreditatie omdat zij niet voldoen aan de omzeteisen van het CDFD."

 

Veel aanbieders van PE-opleidingen hebben zelfs geen accreditatie aangevraagd, omdat ze van tevoren weten dat ze niet aan de omzeteis van gemiddeld _ 250.000 kunnen voldoen, zegt Vermey, die zelf als docent bij diverse opleiders werkte en ook actief was als financieel planner. "Door deze strenge normen worden kleine opleiders uit de markt gestoten, met als gevolg dat de concurrentie kleiner wordt en de prijzen hoger. Vermey is met zijn bedrijf Pe-opleidingen.nl zelf zo’n kleine opleider, maar hij heeft een creatieve oplossing gevonden in de samenwerking met examenbureau WFT-Nivo. "Op dezelfde dag dat ik de PE-cursus geef, komt iemand van WFT-Nivo de toets afnemen, zodat iedereen, na succesvolle afronding, met dat certificaat naar huis kan. Bij mijn weten ben ik de enige opleider die voor een dergelijke oplossing heeft gekozen."

 

Onjuiste informatie

Onduidelijkheid is er ook over het aantal verplichte cursusuren. De politiek heeft een verkeerde keuze gemaakt door niet precies te bepalen uit hoeveel uur de PE-cursus moet bestaan, vindt Vermey. "Bij de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH) en de Federatie van Financieel Planners (FFP) is wel een verplicht aantal cursusuren vastgesteld."

 

  &nbspDe voorlichting aan de cursisten is onder de maat volgens Vermey. "Veel adviseurs weten niet welke trainingen zij moeten volgen, over hoeveel cursusuren het gaat en wat zij hiervoor kwijt zijn."

 

  &nbspDe informatie van opleidingsinstituten, ook de geaccrediteerde, blijkt vaak ontoereikend of foutief te zijn, zegt hij. "Wij hebben met Pe-opleidingen.nl een onderzoek gedaan en dan blijkt bijvoorbeeld dat er onvoldoende wordt gemeld dat het in deze PE-periode ook mogelijk is te zakken, dat er wel degelijk een extern examen of interne toets noodzakelijk is en het in tegenstelling tot wat sommige instituten melden, heel goed mogelijk is om PE-SEH en PE WFT Hypotheken binnen negen cursusuren in één keer te halen."

 

Helpdesk

Verder komt het volgens Vermey vaak voor dat prijzen te laag worden weergegeven en dat extra kosten, zoals van studiemateriaal, niet worden gemeld.

 

  &nbspEen aantal opleiders, waaronder Pe-opleidingen.nl, Kroon Educatie, de Academie toegepaste rechtswetenschappen en Makelaardijpracticum, zijn daarom een helpdesk gestart waar adviseurs die onder de WFT vallen informatie en advies kunnen krijgen over waar ze welke opleiding moeten doen.

 

Reageer op dit artikel