nieuws

ING kapt met groene hypotheek

Archief

ING Bank heeft haar groene hypotheek wegens gebrek aan belangstelling uit de schappen gehaald. Daarmee wordt het palet aanbieders van zo’n milieuvriendelijke lening gereduceerd tot Rabobank en Triodos.

 

Vorige maand is juist de regeling voor groene financieringen uitgebreid: voortaan komen ook mensen die hun woning willen verbouwen om ze energiezuiniger te maken in aanmerking voor een groene hypotheek. Voordeel van de groene lening is dat de rentepercentages 1 % lager liggen dan de marktrentes omdat deze financiering voortkomt uit de fiscale groenregeling van de overheid die daarmee duurzame projecten waaronder woningbouw wil stimuleren "Voor ons niet interessant", zegt Cindy Penders van ING. "Als er genoeg animo voor was geweest, hadden we hem niet geschrapt." De hypotheek met ‘groene’ voorwaarden werd door de bank vrijwel alleen aangeboden via een makelaar bij nieuwbouwprojecten.

 

  &nbspVoorheen kwamen particulieren alleen voor een groene financiering in aanmerking als ze een nieuwe woning lieten bouwen die aan alle eisen van duurzame woningbouw voldeed. Een andere aanpassing is dat de grens van het maximaal te lenen bedrag is opgerekt. In plaats van maximaal _ 34.000 kan nu tussen de _ 25.000 en _ 100.000 groen geleend worden. Daarnaast is de grens aan de maximale koopsom van de woning komen te vervallen.

 

  &nbspHet aantal aanbieders is door het wegvallen van ING nu zeer beperkt. Een groene hypotheek op basis van de nieuwe groenregeling is alleen bij Triodos Bank te verkrijgen. Bij de Rabobank is het sinds april 2007 al mogelijk om onder voorwaarden met rentekorting tot _ 50.000 voor een duurzame verbouwing te lenen, maar deze Klimaathypotheek is niet gebaseerd op de groenregeling van de overheid.

 

Reageer op dit artikel