nieuws

Financieel dienstverleners zijn regelmatig betrokken bij fraude

Archief

Financieel dienstverleners, waaronder banken, taxateurs, pensioenfondsen en verzekeraars, blijken regelmatig betrokken bij vastgoedfraude. Dat concludeert het Financieel Expertise Centrum (FEC) op basis van eigen onderzoek.

 

Het FEC is gespecialiseerd in bestrijding van witteboordencriminaliteit en is een samenwerking van De Nederlandsche Bank, AFM, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en het Openbaar Ministerie. De conclusie van het FEC-onderzoek is dat de strijd tegen fraude met vastgoed in Nederland tekortschiet. Pensioenfondsen en verzekeraars blijken geen goede controles te hebben. Het onderzoek wijst verder op zwakke plekken bij financiële instellingen en taxateurs, advocaten en notarissen.

 

  &nbspHet FEC ziet zo veel betrokkenheid bij vastgoedfraude van onder meer banken, advocaten, accountants en notarissen dat dit "niet meer als incidenteel is af te doen". "Het gedrag van deze groep en de vanzelfsprekendheid waarmee criminelen ervan uitgaan dat (medewerkers van) financiële ondernemingen en overige zakelijke dienstverleners meewerken, geven het beeld dat sprake is van systematische betrokkenheid van personen binnen bepaalde beroepsgroepen." In de meeste door het FEC onderzochte vastgoedtransacties "lijkt de integriteit van de financiële sector te worden aangetast".

 

Dossier niet op orde

Bij hypotheekverstrekkers zijn kredietdossiers nu vaak niet op orde, constateert het FEC. Fraudeurs profiteren daarvan. Het FEC raadt daarom aan om de kredietdossiers bij financiers te standaardiseren en een inhoud verplicht te stellen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft inmiddels toegezegd aanbevelingen "daar waar mogelijk over te nemen".

 

  &nbspHet FEC wil verder maatregelen van de overheid, zoals het afschaffen van het verschoningsrecht voor de financiële administratie van advocaten en notarissen. "De beroepsgroepen misbruiken dit recht namelijk voor onoorbare praktijken", aldus het FEC. Zo stellen advocaten en notarissen hun derdenrekening als geheime privébank ter beschikking aan criminelen. In reactie op het rapport hebben het notariaat en de branchevereniging van pensioenfondsen al aangegeven dat ze werken aan het aanscherpen van regels.

 

Reageer op dit artikel