nieuws

Delta Lloyd haalt weinig winst meer uit groei in levenbedrijf

Archief

Delta Lloyd heeft het premie-inkomen in ons land in het eerste halfjaar met 31% weten te vergroten, vooral dankzij een sterke toename van de levenproductie. Grote pensioencontracten waren net als vorig jaar de belangrijkste groeifactor, maar de winstgevendheid van de levenproductie begint het nulpunt te naderen.

 

Aan nieuwe levenpremies kwam _ 238 (151) mln binnen (+57%), vooral door koopsommen uit grote pensioencontracten met onder meer Gamma en KPMG. "Bovendien is de pijplijn met contracten goed gevuld", blikt Delta Lloyd vooruit. Verder blijft de instroom van overlijdensrisicopolissen via Florius bij ABN Amro Verzekeringen sterk.

 

  &nbspOverigens is de marge op de productie sterk gedaald: van 1,6% naar 0,5%. De embedded value van de groepsbrede levenactiviteiten is eveneens afgenomen: tot _ 4,8 (6,3) mld.

 

  &nbspHet schadebedrijf wist de brutopremies met 10% te verhogen tot _ 790 (718) mln. "De new business bedraagt _ 100 mln, door afspraken met CZ en diverse nieuwe producten." Verder blijken pakketkortingen voor particulieren en maatwerk voor sectoren en zelfstandigen aan te slaan.

 

  &nbspDe totale premieomzet in ons land is 31% gegroeid tot _ 4,0 (3,0) mld, terwijl het brutoresultaat door hogere rente en lagere beleggingsopbrengsten is gezakt naar _ 176 (465) mln.

 

Solvabiliteit

Door de kredietcrisis is het veronderstelde risico op de beleggingsportefeuille toegenomen, waardoor de vastrentende portefeuille in waarde is gedaald, meldt het concern. Dat drukt het resultaat van de groep met _ 125 mln. "Door het zeer lage risicoprofiel is de kans echter klein dat deze lagere waardering wordt gerealiseerd." Het eigen vermogen liep terug naar _ 4,2 (5,1) mld, wat de solvabiliteit deed afnemen tot 245% (326%). De solvabiliteit voor alleen de verzekeringsactiviteiten is iets hoger: 269% (387%) van de wettelijke eis.

 

  &nbspOver het verkopen van het 51%-belang in ABN Amro Verzekeringen praat Delta Lloyd nog steeds met ABN Amro/Fortis. De joint-venture is goed voor 11% van het totale premievolume van de groep.

 

Hypotheken

De hypotheekproductie is in het eerste halfjaar van 2008 stabiel gebleven, wat bij een krimpende markt voor een groter marktaandeel zorgt. Delta Lloyd sloot voor _ 572 (578) mln aan hypotheken. "De ZekerPlus Hypotheek slaat goed aan en neemt samen met de budgethypotheek in korte tijd al twee derde van de Nederlandse hypotheekproductie voor zijn rekening."

 

Arbeidsmarkt

In oktober gaat een meerjarige arbeidsmarktcampagne van start. Delta Lloyd wil via het versterken van de eigen reputatie de aantrekkingskracht als werkgever vergroten. "Daarmee is de kans groter dat openstaande vacatures door nieuwe vaste medewerkers vervuld worden en de inzet van dure tijdelijke medewerkers verminderd kan worden."

 

waarde van de vastrentende beleggingsportefeuille.

Reageer op dit artikel