nieuws

Bilaa-Riba geeft strijd om halal-hypotheek op

Archief

Wegens een verschil van mening met de belastingdienst over de aftrekbaarheid van de islamitisch verantwoorde halal-hypotheek, stopt Bilaa-Riba Islamic Finance met al haar marktactiviteiten. "Zonder fiscale regeling is zo’n hypotheek niet betaalbaar."

 

Het Leidse Bilaa-Riba, opgezet door de van Legio Lease bekende Piet Bloemink, was de eerste financiële instelling die het doel had om een hypotheek op de markt te brengen waarbij moslims geen rente betalen – dat mag niet volgens de islamitische wet – maar toch een fiscaal voordeel genieten. "Het eerste concept van de halal-hypotheek kwam volgens de belastingdienst niet in aanmerking voor fiscale aftrek", zegt Hakima Dini van Bilaa-Riba. "Daarop hebben wij ons voorstel aangepast. Maar het blijft er echter op neerkomen dat wij vinden dat het binnen de Nederlandse wet past, terwijl de belastingdienst het daar niet mee eens is. Op korte termijn ziet het er niet naar uit dat daar verandering in komt. We stoppen er dus mee, ook met de beleggingsactiviteiten die voor ons een bijproduct vormen. Klanten krijgen hun inleg terug Het is ontzettend vervelend voor de moslims die gebruik hadden willen maken van de halal-hypotheek. Die staan nu met lege handen."

 

  &nbspBilaa-Riba heeft zich ruim drie jaar ingezet voor het verkrijgen van een fiscale regeling zodat de berekende winstopslag (geen rente) van de halal-hypotheek aftrekbaar is voor de inkomensbelasting. "Zonder deze regeling is een halal-hypotheek niet betaalbaar voor de klant", weet Dini. "Wij zijn dan ook bijzonder teleurgesteld dat de belastingdienst hier opnieuw negatief op heeft gereageerd. Dat wij onze missie om de halal-hypotheek op de markt te zetten niet hebben kunnen uitvoeren, is jammer. Toch zijn we er trots op dat we islamitisch bankieren op de kaart hebben gezet in Nederland."

 

Rabobank

Ook andere financiële instellingen hebben zich de afgelopen jaren bezig gehouden met halal-produkten en islamitisch bankieren. Zo bestaat er een onderzoek van de Rabobank naar potentiële klanten voor een halal-hypotheek. Volgens dat onderzoek zouden er meer dan 200.000 consumenten geïnteresseerd zijn. Omdat de Rabobank tegen dezelfde problemen aanliep als nu Bilaa-Riba, is het voor de bank niet verder dan een onderzoek gekomen.

 

Wouter Bos

Minister Bos van Financiën kondigde vorig jaar nog een onderzoek aan naar de mogelijkheden van islamitisch bankieren, waaronder de halal-hypotheek, ook omdat hij daar een kans zag voor de Nederlandse financiële sector. "Dubai en Londen ontwikkelen zich tot internationale centra voor islamitisch bankieren", antwoordde Bos toen op Kamervragen. "Nederland is geschikt om hier ook een rol in te vervullen. Wij hebben een goed ontwikkelde en innovatieve financiële sector, goede regelgeving en solide toezichthouders."

 

  &nbspBos vond bovendien dat het verbieden van islamitisch bankieren vanuit het oogpunt van terrorismebestrijding "een averechts effect" zou hebben. "Ontkenning van een kennelijke behoefte kan ertoe leiden dat geldstromen via alternatieve kanalen buiten het zicht van de overheid gaan lopen en dat is onwenselijk."

 

Reageer op dit artikel