nieuws

Bankspaarproducten minder helder en flexibel dan gedacht

Archief

Bankspaarproducten zijn minder transparant dan wordt verondersteld en bovendien vaak niet met elkaar te vergelijken, concludeert MoneyView uit eigen onderzoek. Bovendien blijken verzekeringen vaak meer mogelijkheden te bieden.

 

De klant heeft geen volledig inzicht in de kosten van het product omdat voor banksparen, anders dan voor verzekeringen, nog geen regels gelden. "Dit resulteert erin dat de meeste aanbieders van bankspaarproducten bepaalde (beleggings-)kosten niet doorrekenen in hun offertes en aanbiedingen." Daardoor is een onderlinge vergelijking onmogelijk, concludeert het onderzoeksbureau. "We gaan met banksparen terug in de tijd. Destijds waren het de verzekeringen die niet vergelijkbaar waren en bijna tien jaar later doet exact hetzelfde probleem zich bij het banksparen voor." MoneyView vindt bankspaarproducten overigens in principe transparanter dan verzekeringen.

 

  &nbspBankspaarproducten zijn bovendien vaak minder flexibel dan verzekeringen, concludeert MoneyView, "terwijl bankspaarproducten niet per definitie goedkoper zijn dan verzekeringsproducten". Alleen bij een spaarhypotheek en een direct ingaande lijfrente (DIL) op twee levens is banksparen structureel goedkoper. Daarnaast blijken de mogelijkheden van de producten beperkter dan die van verzekeringen, vooral bij hypotheken en direct ingaande lijfrentes (DIL).

 

Scores

Twee producten halen zowel op prijs als op flexibiliteit de maximale score van vijf sterren: het Balans Plan van Falcon Leven en de Spaarhypotheek van Argenta, beide geen bankspaarproduct. Bij de lijfrenteproducten voor de opbouwfase komen de Lijfrente Groeirekening van Delta Lloyd (banksparen) en het Particulier Pensioen Plan van Legal & General als meest flexibele uit de bus, terwijl Fortis ASR en Paerel Leven samen met de bankspaarvariant van Rabobank de goedkoopste optie bieden.

 

  &nbspVoor de DIL-markt hebben De Amersfoortse, Interpolis en Robeco Direct de meest flexibele aanbieding, terwijl de bankspaaroplossingen van Delta Lloyd, Ohra en Rabobank bij twee levens het goedkoopst uitpakken. Wordt één leven verzekerd, dan zijn de verzekeringen van Delta Lloyd, Fortis ASR en Paerel het gunstigst geprijsd.

 

Reageer op dit artikel