nieuws

AFM neemt life settlement-advies bij hypotheken onder de loep

Archief

Toezichthouder AFM heeft consumenten in regionale dagbladen opgeroepen om hun ervaringen kenbaar te maken met de advisering van life settlement-producten in combinatie met een hypotheek. In de publicatie wordt specifiek verwezen naar Easy Life, Sothysa en DB Financials. De laatste heeft van diezelfde AFM inmiddels een vergunning ontvangen.

 

De AFM zoekt "voor een onderzoek naar de kwaliteit van hypotheekadvisering" mensen die een life settlement-belegging hebben verbonden aan hun hypotheek. "Dat is vooral het geval in Zuid-Nederland, daarom hebben we daar een bericht in dagbladen geplaatst", licht de AFM toe. "We richten ons op de partijen die obligaties aanbieden." Specifiek worden Easy Life, Sothysa en DB Financials genoemd.

 

  &nbspSothysa-directeur Toon Sol heeft al laten weten zich niet aangesproken te voelen, omdat zijn bedrijf geen beleggingen in combinatie met hypotheken verkoopt. "Wij zullen beleggen met geleend geld – in tegenstelling tot enkele van onze concurrenten – niet aanmoedigen", aldus Sol, die zich niet verwant voelt met de andere twee genoemde partijen.

 

Liocorno

  &nbspVolgens Ronald van de Langenberg, voorzitter van Elsi, de vereniging van life settlement-aanbieders, is vorig jaar vooral intermediairbedrijf Liocorno actief geweest met het investeren van overwaarde in life settlements van Easy Life. Hij wil wel samenwerken met de AFM om de voorlichting te verbeteren: "Er is op dit moment geen duidelijkheid over de risico’s en de kosten. Waarschijnlijk bestaat de indruk dat consumenten verkeerd zijn voorgelicht. Het zou goed zijn als klanten beter op de risico’s worden gewezen, want te vaak worden producten aangeboden met ‘gegarandeerde uitkering’. Daar wordt dus een aantal belangrijke stappen overgeslagen", zegt Van de Langenberg.

 

D&O

Bureau D&O heeft naar aanleiding van de oproep het intermediair gewaarschuwd voorzichtig te zijn met het adviseren van life settlement-producten. "Een financieel dienstverlener die in het bezit is van de vergunning levensverzekeringen en/of hypotheken mag niet zonder meer in deze producten adviseren of bemiddelen. Betreft de investering inderdaad een obligatie, dan zal de financieel dienstverlener dit alleen mogen indien hij een volledige Mifid-vergunning heeft." Volgens D&O heeft de AFM-oproep vooral betrekking op consumenten die hun hypotheek hebben verhoogd om het vrijkomende bedrag in life settlement-obligaties te steken.

 

Vergunningen

De AFM heeft afgelopen maand een vergunning verleend aan De Veste Vermogensbeheer (Bergen op Zoom), die het DB Fund beheert, dat belegt in zogeheten life settlements. Het betreft een vergunning voor het aanbieden van een ‘financieel instrument’ door een beheerder van een beleggingsinstelling. Het DB Fund, een van de veertien subfondsen die onder de vergunning vallen, wordt aangeboden door DB Financials in Alkmaar en kon tot nog toe pas worden gesloten bij een minimale inleg van _ 50.000. Doordat de vermogensbeheerder nu onder toezicht valt van de AFM, is het mogelijk vanaf _ 10.000 deel te nemen. "Ons product is daarmee het eerste in Nederland dat onder de AFM valt", meent DB Financials-directeur Ruud van Versendaal.

 

  &nbspDat is bezijden de waarheid, reageert Arnold Schulte namens vermogensbeheerder Arasbridge. De AFM heeft namelijk vorig jaar juni al een vergunning verleend aan beleggingsinstelling Arasbridge Unit Trust, die het in life-settlements beleggende Arasbridge Enhanced Return Fund beheert. Daarmee is Arasbridge De Veste dus ruim vóór geweest als eerste life settlement-fonds dat een vergunning heeft van de toezichthouder. "Er is inmiddels voor _ 500 mln in het fonds belegd", meldt Schulte. "Uniek is dat de allocatie hoger wordt naarmate het te beleggen bedrag stijgt. Daarmee blijven de kosten ook bij grotere bedragen binnen de perken."

 

Reageer op dit artikel