nieuws

Zorgconsument betaalt voor kwaliteit

Archief

De Nederlandse consument kiest zijn zorgverzekeraar op basis van prijs, maar is bereid te betalen voor kwaliteit. Dit blijkt uit onderzoek van gezondheidseconoom Bernard van den Berg.

 

Uit het onderzoek blijkt dat zowel chronisch zieken als gezonden hun zorgverzekeraar op basis van dezelfde criteria keizen: prijs. Beide groepen consumenten willen meer betalen voor een verzekering als verzekeraars hard kunnen maken dat de door hen ingekochte zorg van hogere kwaliteit is dan bij andere verzekeraars.

 

  &nbspHet onderzoek zou "kenmerkend bewijs" leveren over de voorkeuren van Nederlandse consumenten en zou laten zien hoe zij de afweging tussen verschillende aspecten van gezondheidsverzekeringsproducten maken. Zo blijkt onder meer dat ouderen en mensen met verwachte hogere medische kosten minder snel van zorgverzekeraar veranderen terwijl jonge, autochtone veelverdieners juist sneller een overstap overwegen.

 

  &nbspDe onderzoeksresultaten laten volgens Van den Berg zien dat het nu belangrijk is dat betrouwbare en valide informatie over kwaliteit van zorg beschikbaar komt. "Daarbij moeten wel alle relevante dimensies van kwaliteit van zorg gemeten worden en niet medisch-technische uitkomsten van zorgverlening zoals bejegening door de arts. Vooral het effect van zorggebruik op gezondheid van de gebruiker moet duidelijk in kaart worden gebracht en overzichtelijk worden gepresenteerd. Alleen zo kunnen consumenten de voor hen beste verzekering kiezen", aldus Van den Berg.

 

Reageer op dit artikel