nieuws

VVHN laakt houding Financiën in transparantieoverleg

Archief

Het ministerie van Financiën brengt het intermediair in grote problemen door in ruil voor volledige provisietransparantie per 1 januari de eerdere afspraken over de maximale afsluitprovisie (50%) niet terug te draaien. Dat stelt hypotheekadviseursvereniging VVHN na overleg met Financiën.

De VVHN is akkoord met vervroeging van provisietransparantie naar 1 januari komend jaar, waarbij de exacte beloning wordt vermeld, ook voor niet-complexe hypotheken. Daarnaast stemt de vereniging in met de invoering van een cliëntovereenkomst en het afschaffen van bonusprovisies. Financiën wil die beloningsvorm overigens ook voor serviceproviders afschaffen. In ruil voor meer transparantie wil de VVHN dat de maximering van de afsluitprovisie op 50% komt te vervallen voor alle producten. Financiën wil dat echter alleen doen voor niet-complexe hypotheken. "Die regels zijn achterhaald door de verdergaande transparantie", aldus directeur Cees Kielstra, die wijst op de gestegen kosten voor het intermediair. "Dat ziet zijn inspanningen niet beloond op het moment dat deze worden verricht."

Reageer op dit artikel