nieuws

Voorschotbank Afab draait geldkraan een stuk dichter

Archief

De Hollandsche Disconto Voorschotbank (HDV), de geldverstrekkende maatschappij van kredietreus Afab, heeft tijdelijk drie van zijn belangrijkste leenproducten stopgezet. Alleen aanvragen voor de labels Budget en Budgetplus worden nog verwerkt. Die zouden goed zijn voor 50% van de productie. Volgens Afab is er geen fundingprobleem.

 

Dat aanvragen voor de HDV-labels Excellent, Basic en Premium tijdelijk niet meer worden behandeld, omdat Afab daarvoor gewoonweg geen geld meer beschikbaar heeft, wordt door het bedrijf met klem ontkend. "Alle fundinglijnen zijn gewoon van kracht, we hebben zelfs nog een nieuwe aangeboord", zegt financieel directeur Henk van Doorn.

 

  &nbsp"Geld lenen is voor ons zo duur, dat we er bijna niets op kunnen verdienen", zo verklaart Van Doorn het besluit. "Dat we tijdelijk met deze labels zijn gestopt, is dan ook geen fundingprobleem maar een rendementsvraagstuk."

 

Meest rendabel

Algemeen directeur Maasbert Schouten herhaalt die woorden enkele dagen later min of meer. "We hebben net een nieuwe bancaire fundinglijn gevonden." Volgens hem is het lenen van geld onder invloed van de kredietcrisis echter veel duurder geworden en maakt Afab nu bewuste keuzes. "We zetten het geld in voor de meest rendabele productgroepen."

 

  &nbspEen in de markt rondzingende lezing dat Fortis en ABN Amro zich als funders zouden hebben teruggetrokken en in navolging daarvan ook Rabobank, spreekt hij tegen. "We zetten nog iedere dag nieuw geld van die drie uit", zo bezweert Schouten.

 

  &nbspHij noemt HDV "een van de meest solvabele banken van Nederland, met een eigen vermogen van 19%". Dat komt onder meer doordat Van Doorn en Schouten onlangs voor _ 20 mln aan eigen geld aan het vermogen hebben toegevoegd. "En dat zouden we echt niet doen, als er geen funders zouden zijn", voegt Van Doorn daar nog aan toe.

 

Van der Zee

Kredietbemiddelaar VDZ zag het besluit van HDV aankomen "omdat aanvragen al enige tijd trager werden verwerkt". Directeur Pieter van der Zee zegt het jammer te vinden dat VDZ geen zaken meer kan doen met HDV. "Het is toch een loket minder."

 

  &nbspHij noemt het besluit van HDV wel degelijk een fundingprobleem. "Normaal laten zij een contigent van _ 50 tot _ 100 mln aan leningen vollopen en securitiseren ze die. Die markt is zo goed als weggevallen, waardoor het voor HDV steeds moeilijker en duurder wordt om aan geld te komen."

 

Reageer op dit artikel