nieuws

Verzekeringsrisico’s voor ruim _ 5 mld herverzekerd

Archief

De verzekeraars in Nederland hebben vorig jaar hun risico’s voor ruim _ 5 mld herverzekerd, meldt de Nederlandsche Bank in het jongste Statistisch Bulletin. Circa 80% van de herverzekeringspremies verdwenen naar het buitenland.

 

Met een premie-omzet van _ 1 mld en een balanstotaal van _ 4 mld spelen de zeventien Nederlandse herverzekeringsmaatschappijen een bescheiden rol op deze markt, aldus de analyse van DNB.

 

  &nbspBijna de helft van de ontvangen premies komt van Nederlandse verzekeraars, deels van binnenlandse groepsmaatschappijen (verzekeringsdochters van de holding waartoe de herverzekeraar behoort) en de rest komt grotendeels van buitenlandse groepsmaatschappijen.

 

  &nbspVooral schadeverzekeraars doen aan herverzekeren, omdat zij -meer dan levensverzekeraars- getroffen kunnen worden door incidenten die in korte tijd tot forse uitkeringen kunnen leiden. Zo’n 10% van de schadepremies wordt daarom besteed aan herverzekering van de risico’s. Deze herverzekeringsgraad ligt bij levensverzekeraars veel lager, op 2,5%. Hier worden voornamelijk beleggingsrisico’s en langlevenrisico’s herverzekerd.

 

  &nbspWat levensverzekeringen betreft worden de risico’s globaal voor twee derde door de Nederlandse herverzekeraars zelf gedragen, terwijl de rest voor het grootste deel in Zwitserland wordt ondergebracht. Bij schadecontracten ligt de verhouding ruwweg andersom en wordt vooral in Duitsland en Zwitserland weer herverzekerd.

 

  &nbspDe Nederlandse herverzekeraars zullen nog dit jaar onder toezicht komen van DNB, omdat naar verwachting de EU herverzekeringsrichtlijn in 2008 in de WFT wordt geïmplementeerd.

 

Reageer op dit artikel