nieuws

Overstappen zorgverzekering lastig

Archief

Het blijkt steeds lastiger te worden om van de ene zorgverzekering over te stappen naar de andere. Vooral bij het sluiten van een nieuwe aanvullende verzekering doemen de problemen op.

 

Dit blijkt uit een studie van de Erasmus Universiteit in opdracht van het patiëntenplatform NPCF.

 

Verzekeraars vragen een hogere premie, verplichten het tekenen van een gezondheidsverklaring en maken het vrijwel onmogelijk een aanvullende polis te sluiten zonder bijbehorend basispakket.

 

  &nbspMensen die een polis met uitgebreide dekking wilden sluiten werden – meer dan in 2007 – geconfronteerd met beperkende voorwaarden zoals uitsluitingen van vergoedingen of het betalen van een hogere premie. "Veel zorgverzekeraars maken het daarnaast onaantrekkelijk, zo niet onmogelijk, om uitsluitend een aanvullende verzekering te sluiten. Zo rekenen negen zorgverzekeraars premietoeslagen van 25 tot 100% bij het sluiten van een afzonderlijke aanvullende verzekering", aldus het patiëntenplatform.

 

  &nbspVooral chronisch zieken en gehandicapten worden getroffen door de maatregelen van de zorgverzekeraars.

 

Gezondheidsverklaring

Een ander punt van zorg voor het patiëntenplatform is de gezondheidsverklaring die verzekeraars vragen. "Zij zijn gerechtigd zo’n verklaring te vragen voor hun aanvullende zorgverzekeringen. Geen van de verzekeraars geeft echter bij het opmaken van de offerte aan wat de mogelijke consequenties zijn. Er is daarom sprake van een onvolledige offerte", vindt het platform. Algemeen directeur Pieter Hasenkamp zei onlangs Radio 1-journaal dat de maatregelen nodig zijn om de premies voor iedereen betaalbaar te houden.

 

Reageer op dit artikel