nieuws

Hypothecaire planners pleiten voor provisieloze producten

Archief

De meerderheid (60%) van de leden van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) vindt het wenselijk dat aanbieders op korte termijn met producten komen waarin geen provisiekosten zijn verwerkt.

 

Dat concludeert de vereniging uit een enquête onder ruim 240 van de 600 leden. Die halen overigens 85% van hun inkomsten uit provisie. Volgens de NVHP komt dat door een gebrek aan producten waarbij geen advieskosten zijn ingebouwd in de tarieven. "Dit belemmert invoering van alternatieve beloningsmodellen bij hypotheekadvisering in sterke mate", zegt NVHP-voorzitter Peter Wormskamp. "In de huidige situatie krijg je dan een gekunstelde constructie dat de adviseur eerst met de klant tot overeenstemming moet komen over de vorm en hoogte van de eventuele alternatieve beloning, vervolgens de door hem ontvangen provisie en bonus moet teruggeven aan de klant waarna ingeval van onnatuurlijk verval de klant weer tot gedeeltelijke teruggave moet overgaan. Je hoeft denk ik geen genie te zijn om te realiseren dat in een dergelijke constructie alternatieve beloning maar heel moeizaam op gang komt."

 

Twintig uur

De leden van de NVHP zijn volgens Wormskamp geïnteresseerd in een alternatieve beloning. "Maar daarvoor is het dan wel noodzakelijk dat aanbieders ook met hypotheekproducten komen waarin de kosten van advisering niet langer deel uitmaken van de prijs van het hypotheekproduct", aldus Wormskamp.

 

  &nbspLeden die wel een uurtarief hanteren, berekenen gemiddeld _ 122 per uur. Volgens Wormskamp zijn het aantal adviesuren als gevolg van de zorgplicht de laatste jaren verviervoudigd. "Op dit moment denk ik dat de adviseur per hypotheek al snel boven de twintig uur zit."

 

Reageer op dit artikel