nieuws

Hoge Raad: geen successierecht over uitkering ‘familiepolis’

Archief

De Hoge Raad heeft vrijdag geoordeeld dat over uitkeringen uit levensverzekeringsconstructies die in de familiesfeer zijn gesloten, geen successierecht hoeft te worden betaald.

Dat oordeel heeft de Hoge Raad uitgesproken in een zaak tussen de Belastingdienst en de echtgenote die een verzekeringsovereenkomst had gesloten met haar in 2000 overleden echtgenoot, die als verzekerde en verzekeraar optrad. Over de uitkering na overlijden van 2 miljoen gulden moest volgens de Belastingdienst successierecht worden betaald. De Hoge Raad ziet geen reden om uitkeringen bij verzekeringen tussen particulieren in de familiesfeer anders te behandelen dan uitkeringen door officiële levensverzekeraars. Het jaarlijks schenken van de premies brengt daarin geen verandering.

Reageer op dit artikel