nieuws

DNB: ‘minder hypotheken en securitiseren minder in trek’

Archief

In het eerste kwartaal van 2008 hebben banken voor _ 17 mld aan nieuwe woninghypotheken verstrekt, tegen _ 20 mld in het vierde kwartaal.

 

Dat blijkt uit het Statistisch Bulletin dat De Nederlandsche Bank publiceert. Deze daling wordt volgens de DNB veroorzaakt door rentestijgingen. DNB constateert dat het gemiddelde hypotheektarief in drie jaar tijd gestegen is van 3,8% naar 5,2%. Daarom is het voor huishoudens minder aantrekkelijk geworden om bestaande hypotheken over te sluiten, aldus DNB.

 

  &nbspVolgens DNB waren in 2005 hypothecaire leningen met een korte, variabele rente nog populair maar heeft deze hypotheekvorm aanzienlijk terrein verloren. Het aandeel bedroeg toen 44%, maar is nu nog 19%. Bovendien ziet DNB dat er minder hypothecaire leningen met een rentevaste periode van tien jaar worden gesloten. Deze zijn ten opzichte van vorig jaar gehalveerd tot _ 4 mld. De consument heeft nu meer voorkeur voor zekerheid op middellange termijn, dus voor renteperiodes tussen de vijf en tien jaar (marktaandeel: 45%).

 

  &nbspDaarnaast hebben in het eerste kwartaal van dit jaar hypothecaire geldverstrekkers voor slechts _ 3 mld aan leningen kunnen securitiseren. Dit instrument, dat een middel is om financiële speelruimte te creëren, kende in de tweede helft van 2007 nog een omvang van _ 80 mld. Volgens DNB heeft de hogere rente die beleggers vragen voor het investeren in deze hypotheekpakketten het securitiseren door banken en andere financiële instellingen minder aantrekkelijk gemaakt.

 

Reageer op dit artikel