nieuws

Delta Lloyd stapt in nieuwe franchiseketen Hypodomus

Archief

In Rotterdam heeft de gecombineerde makelaars- en hypotheekketen Hypodomus de eerste vestiging geopend. Het concept is een initiatief van voormalig Hypotheker-marketingmanager Kees van de Kerk en Robert van der Werf (voorheen onder meer medeaandeelhouder in de Pensioendesk). Delta Lloyd heeft een minderheidsbelang.

 

Van de Kerk is naar eigen zeggen "een jaar ondergedoken geweest" om het concept te ontwikkelen. Samen met Van der Werf (via zijn eigen Rotero-groep) heeft hij de meerderheid van de aandelen in handen. "De traditionele makelaar staat onder druk en anderzijds zie je dat veel franchiseconcepten in de financiële dienstverlening opschuiven richting de makelaar om aan nieuwe klanten te komen. Kijk naar DSB Bank, die huizensite Jaap heeft overgenomen en Rabobank, dat eigenaar is van Moviq."

 

  &nbspVolgens Van de Kerk willen huizen(ver-)kopers tegenwoordig best een deel van de activiteiten zelf doen in ruil voor een lagere courtage. "De marges staan onder druk; zeker een derde van de makelaars lijdt verlies. Er wordt steeds meer onderhandeld over de prijs, terwijl een makelaar zo’n 18 uur bezig is met een woning."

 

  &nbspHypodomus gaat niet onderhandelen over de prijs. "Wij gaan juist onderhandelen over de dienstverlening, maar we vragen wel een vast bedrag." Zo kan de klant kiezen voor ‘kale’ verkoopondersteuning zonder dat de makelaar de bezichtigingen doet. Daarvoor wordt standaard _ 995 gerekend. Tegen een meerprijs kunnen ook een ‘medium’- en een ‘all inclusive’-variant worden afgenomen.

 

Te vroeg voor fee

Voor hypotheken doet de keten alleen zaken met Delta Lloyd, met wie de Diamanthypotheek is ontwikkeld. "De tijd van het onafhankelijke hypotheekadvies is voorbij", zegt Van de Kerk. "Je moet tegenwoordig concurreren op de kwaliteit van het product. Daarom hebben wij ervoor gekozen om met één aanbieder een heel goed product te maken. Als je alle partijen in het schap hebt, onderscheid je je namelijk niet meer." De Diamanthypotheek is een eigen naam voor het bestaande productassortiment van Delta Lloyd, waarbij met diverse opties 0,3% rentekorting kan worden gegeven. De adviseur wordt overigens op provisiebasis beloond. "Het is nog te vroeg voor fee-advies. De klant kiest nog altijd het liefst voor ‘gratis’ advies van de adviseur op de hoek."

 

Geen entreekosten

Om landelijke dekking te kunnen bereiken, zoekt Hypodomus ook franchisenemers uit de financiële dienstverlening. "Juist omdat wij de makelaarsinvalshoek bieden, verwachten wij dat partijen met een nog niet zo sterke merkbekendheid iets zien in ons concept." Volgens Van de Kerk zijn de kosten voor de franchisenemers lager dan bij De Hypotheker. "Wij vragen bijvoorbeeld geen entreefee."

 

  &nbspDe backofficeactiviteiten worden centraal uitgevoerd in Heerenveen door Rotero-dochter Centrado. "Daar zitten nu acht tot tien gespecialiseerde medewerkers die bijvoorbeeld ook het telefoonverkeer voor hun rekening nemen. In de winkel blijft het daardoor rustig."

 

  &nbspDeze week is ook een vestiging in Den Bosch geopend; Hypodomus was daar in een tijdelijk onderkomen overigens al actief.

 

Reageer op dit artikel