nieuws

Apothekers verliezen kort geding

Archief

Het door de apothekers aangespannen kort geding over het preferentiebeleid medicijnen is door hen verloren.

 

De verzekeraars mogen het nieuwe preferentiebeleid dat per 1 juli is ingegaan en waarbij zij alleen de goedkoopste soort van de generieke medicijnen vergoeden, handhaven. Dat heeft de rechtbank in Utrecht besloten.

 

  &nbspIn de dagen voorafgaand aan het kort geding, blokkeerden zo’n twintig apothekers van het Landelijk Actie Comité Apothekers (LACA) de toegang tot het Nijmeegse hoofdkantoor van de verzekeringscombinatie Uvit. Met flyers en spandoeken werd het ongenoegen over het preferentiebeleid kenbaar gemaakt. De apothekers zeiden geen bezwaar te hebben tegen lagere prijzen maar wel tegen het feit dat hiermee hun vergoeding voor de praktijkkosten niet meer kostendekkend zou zijn.

 

  &nbspUvit is niet doof voor deze bezwaren maar vindt zich niet de eerst aangesproken partij; dat is het ministerie van VWS. Bovendien moet onafhankelijk onderzoek uitwijzen wat dan wel kostendekkend is. Dit onderzoekt toezichthouder NZA.

 

  &nbspUvit houdt ondertussen onverkort vast aan het preferentiebeleid. "Het gaat om geneesmiddelen met precies dezelfde samenstelling. Daarmee is de kwaliteit gewaarborgd. Het gaat immers om de werkzame stof en niet om de merknaam op het doosje", aldus Uvit-bestuurder Martin Bontje.

 

  &nbspDe klant ondervindt volgens Bontje al direct voordeel omdat het eigen risico minder snel ‘volloopt’. "En lagere kosten van geneesmiddelen betekent een belangrijke bijdrage aan het betaalbaar houden van de zorg en de premie van onze klant. Wij zien de prijsdaling van de medicijnen als een teken dat de goede weg is ingeslagen om te komen tot echte martkwerking in de zorg."

 

Reageer op dit artikel