nieuws

Zorgen Dela om kwaliteit bij intermediair

Archief

Uitvaartverzekeraar Dela heeft zijn zorgen geuit om de kwaliteit van zijn productie in het intermediaire kanaal. "De brutogroei was prima, maar vanwege het hoge verval bij een aantal relaties was de nettogroei hier minder florissant", stelt Dela.

 

In een toelichting zegt Dela te doelen op een aantal "puur op verkoop gerichte kantoren", die een hoog verval in hun portefeuille hebben. Dela wenst daar "geen waardeoordeel" over uit te spreken. De maatschappij blijft er ook gewoon zaken mee doen. "We willen alleen meer zaken doen met kantoren met een ander profiel, die meer op hun relaties zitten." Hierdoor moet de balans in Dela’s portefeuille beter worden.

 

  &nbspDe uitvaartverzekeraar zegt terug te kijken op een succesvol jaar met "een breed gesteunde groei door de diverse distributiekanalen". Het verzekerd kapitaal steeg netto met 40%. "Alleen de verkoop via zorgverzekeraars bleef achter bij de verwachtingen."

 

Processen

Dela vindt de kwaliteit van de eigen primaire processen voor verbetering vatbaar. "Dit geldt in het bijzonder voor onze incasso- en provisiesystemen." Volgens de maatschappij heeft dit zowel in Nederland als in België tot zakelijke misverstanden geleid, waardoor extra voorzieningen moesten worden gevormd. "We moeten onszelf niet voorbij lopen", luidt het commentaar op de groei.

 

Polissen in natura

Dela constateert verder een stagnatie in de aanwas van natura-uitvaartverzekeringen. Dat zou al enkele jaren aan de gang zijn. Toch kwam de nettogroei van het aantal verzekerden in ons land vorig jaar uit op 78.000 tot in totaal 2,86 miljoen. Samen met het Belgische bedrijf heeft Dela meer dan drie miljoen verzekerden in de boeken.

 

  &nbspVolgens Dela is het marktaandeel in uitvaartverzekeringen (uitgedrukt in verzekerd kapitaal) vorig jaar in ons land gestegen naar 27%. In uitvaartverzorging is dat aandeel 18,5%, goed voor bijna 25.000 uitvaarten verzorgd door of in opdracht van Dela.

 

  &nbspDe Eindhovense maatschappij verkocht vorig jaar verder nog 3.743 Familieplannen. Het gemiddeld verzekerde kapitaal op deze overlijdensrisicoverzekeringen bedraagt _ 55.000.

 

  &nbspBij een premieomzet van _ 202 (176) mln kwam Dela tot een nettowinst van _ 37,4 (59,5) mln. Lagere beleggingsinkomsten zijn hiervan de oorzaak, stelt de maatschappij. Het aantal medewerkers steeg afgelopen jaar met 119 tot iets meer dan elfhonderd.

 

En-bloc

Dela heeft vorig jaar de polisvoorwaarden van de naturaverzekering via toepassing van een en-blocclausule gewijzigd. De verzekeraar spreekt zelf van "een verheldering". Toch gingen driehonderd van 1,3 miljoen polishouders niet akkoord met het schrappen van volgauto’s uit de dekking. De dekking van de bezwaarmakers is daarop bij het oude gebleven, ook al maakt volgens Dela in de praktijk maar één op de zes nabestaanden gebruik van volgauto’s.

 

  &nbspVoor nieuwe polishouders geldt vanaf 1 januari 2008 overigens een maximering van de vergoeding voor grafrechten. Die mogen bij Dela niet hoger zijn dan de vergoeding voor een crematie.

 

vanuit het Eindhovense hoofdkantoor verbeteren.

Reageer op dit artikel