nieuws

Verzuimmarkt stagneert

Archief

Ondanks dat de risico’s van arbeidsuitval zijn neergelegd bij werkgevers en werknemers, gaan bedrijven steeds minder uitgeven aan verzuim- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De premies voor verzuimverzekeringen zijn met bijna een kwart afgenomen.

Dit blijkt uit de Zorg- en InkomensverzekeringsMonitor 2008 die MarketConcern jaarlijks uitvoert onder 2.000 bedrijven. "In 2007 is er voor _ 1.038 mln aan verzuimpremie betaald. Dat is 22% minder dan in topjaar 2004", stelt directeur Erik Visser van MarketConcern.
 
   Volgens hem wordt de teruggang niet gecompenseerd door het verzekeren van het nieuwe risico van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (WGA). "Het premievolume blijft daar steken op _ 455 mln. De markt voor inkomensverzekeringen is daarmee veel kleiner geworden dan vóór de stelselherziening."
 
Marktwerking
Volgens Visser is de oorzaak van de stagnatie in wezen het succes van de marktwerking in de sociale zekerheid. "Bedrijven zijn zich veel bewuster geworden van hun verantwoordelijkheid voor arbeidsomstandigheden en hebben daar ook hun werknemers in betrokken."
 
   Uit een vergelijkbaar onderzoek van MarketConcern zou blijken dat inmiddels 56% van de werkgevers hun werknemers aanspreken op 'gezond gedrag'. "Daarmee is het risico van verzuimschade en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid geminimaliseerd."
 
Marktleiders
Onbetwiste marktleiders op de verzuimmarkt zijn Achmea, Nationale-Nederlanden en Fortis met een gezamenlijk marktaandeel van bijna 60%. Fortis is volgens eigen opgave de grootste met 23% marktaandeel en een omzet van _ 240 mln, gevolgd door Achmea met 21% en _ 222 mln aan omzet. NN realiseert met een omzet van _ 170 mln een marktaandeel van 16%.
 
   Deze drie worden gevolgd door De Goudse (6% en een omzet van _ 62 mln), Aegon (5% en _ 55 mln) en Delta Lloyd (4% en _ 39 mln). "Voor kleinere verzekeraars blijkt de toetredingsdrempel te hoog. Hooguit enkele specialisten, die zich op specifieke doelgroepen richten, weten een bescheiden plek te veroveren", aldus Visser.
 
Waardering
De Goudse mag als verzuim- en inkomensverzekeraar rekenen op de beste waardering onder de bedrijven die meewerkten aan het onderzoek. De verzekeraar scoort een 7,4. "Wij proberen ons op twee manieren positief te onderscheiden. Wij doen er alles aan om optimale dienstverlening te leveren en bieden daarnaast diverse aantrekkelijke extra's, vooral op het gebied van preventie en re-integratie. Daar ligt onze toegevoegde waarde en dan is het natuurlijk fantastisch om te zien dat werkgevers dit waarderen," aldus Valentina Visser, manager Inkomensverzekeringen bij De Goudse.
 
   Interpolis en Aegon delen op het punt van waardering de tweede plek. De Amersfoortse en Nationale-Nederlanden staan gebroederlijk op plaats drie.
 
Ziektekosten
Parallel aan de privatisering van de sociale zekerheid, loopt die van de zorg. "Daarin hebben bedrijven er massaal voor gekozen om voor hun medewerkers collectiviteiten te sluiten. Werknemers maken daar ook massaal gebruik van. In 95% van de gevallen zijn deze aangekleed met extra voorzieningen voor werkgever en werknemer", aldus Visser.
 
   Gevraagd bij welke verzekeraar de ziektekostencollectiviteit is ondergebracht, luidt het antwoord dat 30% van de bedrijven dat bij Achmea heeft gedaan. Die gaat daarmee ruim aan kop. Op een tweede plek volgt de verzekeringscombinatie Uvit met 18%, op de hielen gezeten door CZ dat 17% van de bedrijven aan zich wist te binden. Op afstand volgen Menzis en Agis.
 
   Bij de zorgverzekeraars mag De Friesland zich op de borst kloppen. De regionale zorgverzekeraar uit Leeuwarden wordt door de ondervraagde bedrijven gewaardeerd met een 7,9. Dat is 0,6 punt boven het landelijk gemiddelde. ONVZ mag zich verheugen op een tweede plek en IZZ (onderdeel Uvit) staat derde. Hekkensluiters zijn hier Menzis en Avéro.
 
Combinatie
Nu bedrijven een bewuster gezondheidsbeleid voeren, verlangen ze van verzekeraars dat deze dekking van ziektekosten en inkomensschade aan elkaar koppelen en faciliteiten bieden op het gebied van preventie om de inzetbaarheid van werknemers verder te verhogen. "De verwachting is dat dit gaat leiden tot nieuwe combinaties in de markt", zegt Visser.
 
   Uit het onderzoek van MarketConcern blijkt dat vooral de grotere bedrijven die combinatie zoeken. Als er verzuimgerelateerde diensten worden afgenomen, heeft preventie daar het grootste aandeel in, gevolgd door re-integratiehulp, arbodienstverlening en verzuimverzekering.
 
keer hebben uitgeroepen tot beste verzuimverzekeraar.

Reageer op dit artikel