nieuws

Ruim 30% grote kantoren wordt gefinancierd door verzekeraars

Archief

Een kwart tot een derde van alle assurantiekantoren is (deels) gefinancierd door een verzekeringsmaatschappij. Het gaat meestal om leningen, maar in veel gevallen ook om een hypotheek op het kantoorpand.

 

De cijfers, gepubliceerd in het rapport ‘Inzicht in Belonen’ van onderzoeksbureau SEO, zijn verzameld door de Stichting Financiële Dienstverlening. De STFD beschikt over gegevens van ruim achtduizend intermediairbedrijven.

 

  &nbspSEO stelt dat "de mate van financiering door een aanbieder geen afhankelijke positie voor de tussenpersoon hoeft te creëren, indien er geen productie- en omzetverplichtingen aan zijn gekoppeld". Het onderzoeksinstituut noemt de financieringen wel "een maatstaf voor de onafhankelijkheid van de intermediair".

 

  &nbspBob Veldhuis, voorzitter van de NVA, zegt de mate van financieringen niet opmerkelijk veel te vinden. "Het is eerder een bevestiging van mijn indruk hiervan. Tussenpersonen die een portefeuille of gebouw willen kopen, kunnen nu eenmaal gemakkelijker bij een verzekeraar terecht. Die hebben daar ook speciale accountmanagers voor rondlopen." Zijn kantoor Veldhuis Keizer had tot vijf jaar geleden zelf een lening van Nationale-Nederlanden.

 

Onderhandelingspositie

Grote kantoren blijken het meest gevoelig voor financieringen door productaanbieders. Bedrijven met meer dan vijftig werknemers zijn in 32% van de gevallen (deels) gefinancierd. Maar datzelfde percentage geldt voor kantoren met elf tot twintig medewerkers. Bij andere kantoren (zes tot tien of twintig tot vijftig mensen) ligt het percentage op 26 of 27. Alleen bij kleine kantoren (één of twee medewerkers) kent maar 6% een financieringsband met een aanbieder.

 

  &nbspDat grote kantoren relatief vaak zijn gefinancierd, vindt SEO logisch. Het duidt volgens het bureau niet noodzakelijkerwijs op een afhankelijkheidsverhouding tussen deze tussenpersonen en de aanbieders. "Deze kantoren zijn groot, genereren veel premieomzet en zullen dus een sterkere onderhandelingspositie hebben dan het kleinere intermediair."

 

Reageer op dit artikel