nieuws

Rond 30% kantoren leent bij verzekeraars

Archief

Een kwart tot een derde van alle assurantiekantoren is (deels) gefinancierd door een verzekeringsmaatschappij. Het gaat meestal om leningen voor bijvoorbeeld de aankoop van een assurantieportefeuille maar in veel gevallen ook om een hypotheek op het kantoorpand.

De cijfers zijn afkomstig van de Stichting Financiële Dienstverlening (STFD), die over gegevens van ruim achtduizend intermediairbedrijven beschikt. Onderzoeksbureau SEO, dat onlangs het rapport 'Inzicht in belonen' presenteerde, noemt financieringen "een maatstaf voor de onafhankelijkheid van de intermediair". Op voorwaarde dat er geen productie- en omzetverplichtingen aan zijn gekoppeld, ziet SEO er geen probleem in.
Bob Veldhuis, voorzitter van de NVA, zegt de mate van financieringen niet opmerkelijk veel te vinden. “Het is eerder een bevestiging van mijn indruk hiervan. Tussenpersonen die een portefeuille of gebouw willen kopen, kunnen nu eenmaal gemakkelijker bij een verzekeraar terecht dan bij een bank. Verzekeraars hebben daar ook speciale accountmanagers voor rondlopen."

Reageer op dit artikel