nieuws

NVHP: maak ook beloning voor niet-complexe hypotheek helder

Archief

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) wil dat beloningstransparantie ook gaat gelden voor niet-complexe hypotheken. De vereniging sluit daarmee aan op de wens van de Tweede Kamer.

 

Voor alle hypotheeksoorten geldt nu al de verplichting van een klantprofiel. "Er is geen goede reden om voor complexe hypotheken wel nieuwe regels ten aanzien van transparantie van beloning te eisen en ten aanzien van andere impactvolle hypotheken niet. Handhaving van een dergelijk onderscheid maakt het adviestraject voor de consument alleen maar verwarrender", vindt NVHP-voorzitter Peter Wormskamp, die vreest dat klanten eerder geneigd zullen zijn om het product te kiezen dat juist geen informatie geeft over de beloning van de adviseur. "Een goed hypotheekadvies is altijd complex", vindt Wormskamp. "Ook een product als een aflossingsvrije hypotheek zou dus niet moeten worden uitgezonderd van de adviesmatch-afspraken. Ik heb het onderbuikgevoel dat de meeste mensen het hiermee eens zullen zijn."

 

  &nbspLeden van de NVHP werken overigens niet uitsluitend op basis van uurtarieven. "Bij ons zijn ook bankmedewerkers aangesloten. Natuurlijk is het beloningselement voor de adviseur belangrijk, maar wij redeneren altijd vanuit het vak hypothecaire planning, dus zeggen wij: trek de transparantieregels gelijk."

 

  &nbspDe NVHP onderzoekt verder de consequenties die het Nationaal Regime Mifid heeft voor leden die ervoor kiezen om onder dat regime te vallen. "De resultaten van dit onderzoek kunnen ertoe leiden dat aan de leden het dringende advies wordt gegeven om zich aan te melden voor het Nationaal Regime, dan wel dat dit op termijn een verplichting is uit hoofde van het lidmaatschap."

 

Reageer op dit artikel