nieuws

Kamer wil IFO toch onderzoek woekerpolissen laten afronden

Archief

De meerderheid van de Tweede Kamer wil, ondanks zware kritiek op de ernstige vertraging, dat onderzoeksbureau IFO toch het onderzoek naar beleggingsverzekeringen in opdracht van minister Bos afmaakt. Als de AFM het overneemt, wordt de vertraging alleen maar groter, luidt het argument.

 

Bos had enkele weken geleden beloofd met een plan B te komen als alternatief voor het IFO-onderzoek, dat kwalitatief niet aan de verwachtingen voldeed en bovendien niet had voldaan aan de (herhaaldelijk uitgestelde) deadline van 31 mei. Dat plan bestaat uit een alternatief feitenonderzoek door de AFM, bestaande uit een overzicht van de markt tussen 1995 en 2005, een algemene productbeschrijving en een overzicht van vijftig producten. Een rapport zou in oktober opgeleverd kunnen worden.

 

  &nbspTijdens het overleg met de vaste Kamercommissie voor Financiën bleek echter dat de meerderheid dat plan niet ziet zitten. CDA, VVD. SP en PVV denken dat het IFO eerder een rapport kan opleveren. Zij willen dan ook dat Bos alsnog met het onderzoeksinstituut gaat praten.

 

  &nbspUit het feitenrelaas dat Bos aan de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat het IFO en verzekeraars het afgelopen jaar herhaaldelijk in de clinch hebben gelegen: het IFO beticht maatschappijen ervan niet of onvoldoende mee te werken, terwijl van verzekeraarszijde wordt tegengeworpen dat de vraagstelling niet duidelijk is en dat bepaalde informatie mededingingsgevoelig is.

 

Reageer op dit artikel