nieuws

Hoogopgeleide jongeren willen niet werken in verzekeringen

Archief

Ruim 60% van de verzekeraars verwacht over vijf jaar knelpunten op personeelsgebied, zo blijkt uit een onderzoek dat het Verbond van Verzekeraars in het kader van een inzetbaarheidscampagne heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau Qidos.

 

Volgens de ondervraagde verzekeraars is er met name te weinig instroom van jong hoogopgeleid talent. Ook is de uitstroom van die jonge groep medewerkers ongewenst hoog, zowel bij mannen als bij vrouwen. Om daar op in te spelen, onderneemt 63% van de verzekeraars actie, bijvoorbeeld door leeftijdsbewust beleid te ontwikkelen of een talentmanager aan te stellen. Andere initiatieven zijn functieverbreding, taakroulatie, stages en het maken van ontwikkelafspraken.

 

  &nbspDat verzekeraars als werkgever niet zo ‘sexy’ zijn voor jongeren is overigens al langer bekend. Reeds vorig jaar oktober was dat een van de conclusies van een eveneens door het Verbond geïnitieerd onderzoek, getiteld ‘Werk aan de winkel’, over de aansluiting van hbo’ers op de arbeidsmarkt bij verzekeraars. Het is tevens een van de onderwerpen die aan de orde komen in de special Arbeidsmarkt bij dit nummer.

 

Reageer op dit artikel