nieuws

Hofstede ziet assurantieabonnement als toekomst

Archief

Assurantieadviseur Klaas Hofstede werkte ooit bij de luchtmacht maar stapte over naar het financiële advieswerk en koos in 1998 voor het zelfstandig ondernemerschap. Hij startte met zijn vrouw Grietje als vennoot een assurantiekantoor in Heerenveen, maar verhuisde in 2000 uit concurrentieoverwegingen naar Drachten.

 

In 2007 werd Jeen van Zuiden de nieuwe vennoot in plaats van Hofstede’s vrouw Grietje en in maart van dit jaar werden de activiteiten aanzienlijk uitgebreid met overname van assurantiekantoor Schut in Marum dat tevens als SNS Regio Bank fungeert.

 

Met welke verzekeraars doen jullie zaken?

 

Met zo’n kleine twintig verzekeraars. Aegon, Fortis, AXA en Nationale-Nederlanden zijn de grotere spelers. Voor hypotheken hebben wij Obvion, Postbank, SNS Regio Bank en Aegon en wat kleinere partijen. Hofstede Groep heeft geen volmachten.

 

Bij welke standsorganisaties zijn jullie aangesloten?

 

NBVA en SEH.

 

Wat zijn de kerncijfers van het bedrijf?

 

In 2007 is een omzet gerealiseerd van _ 700.000. Wij hebben 2.100 relaties en tien medewerkers. Het aantal hypotheken bedraagt 150, de doorloopprovisie van de schadeportefeuille is _ 275.000 en de doorloopprovisie van de SNS Regio Bank _ 30.000.

 

Op welke terreinen adviseren jullie?

 

Op het gebied van hypotheken, verzekeringen (particulier en zakelijk), bedrijfsfinancieringen en bancaire zaken (SNS Regio Bank). Verder doen we aan bedrijfsbegeleiding voor startende ondernemers, advisering rond pensioenen en financiële planning.

 

Welke rol speelt internet in jullie bedrijfsvoering?

 

Wij zijn bezig onze site te vernieuwen, zodat de klant ook online kan sluiten, schades kan melden en wijzigingen kan doorgeven etc. Dat proces moet eind 2008, begin 2009 zijn afgerond.

 

Wat is jullie voornaamste marktgebied?

 

In eerste instantie Drachten en de provincie Friesland. Met onze nieuwe vestiging in Marum hebben wij ons gebied uitgebreid naar de westkant van de stad Groningen en het Westerkwartier en er ook 1.200 relaties bijgekregen.

 

Op welk terrein heeft uw bedrijf de beste groeimogelijkheden?

 

Het mkb, met name door onze specialisatie in bedrijfsfinancieringen.

 

Wat is in uw ogen de grootste bedreiging voor het intermediair?

 

Het beleid van verzekeraars. Zij dulden ons, maar schromen, denk ik, niet om ons af te serveren als ze andere afzetkanalen krijgen, bijvoorbeeld via internet. Wij zullen daarom ook als intermediair gezamenlijk één front moeten vormen en steeds onze waarde moeten blijven bewijzen om in hun ogen een interessante partij te blijven.

 

Grootste ergernis in de branche?

 

De grootste ergernis in de branche zijn de snelle jongens die het voor het integere intermediair hebben verpest. Heel langzaam scheidt zich het kaf van het koren, maar er zijn nog steeds genoeg kantoren die snel geld willen verdienen, en dit denken te doen over de rug van de klant.

 

Hoe ziet uw kantoor er in 2015 uit? Wij gaan de mogelijkheden van een assurantieabonnement onderzoeken. De klant zal dan de afsluit- en doorloopprovisie retour krijgen, terwijl wij een vast bedrag per maand op basis van abonnement krijgen. Verder willen we internet verder ontwikkelen voor simple-riskproducten en daarnaast het serviceniveau nog verder verhogen. Ik verwacht dat de omvang van het kantoor in 2015 is verdubbeld, maar dat de echte klanten nog steeds in de regio zijn gevestigd.

 

Welke maatschappij verdwijnt als eerstvolgende door fusie of overname?

 

Ik denk Klaverblad. Door de huidige premiehonger bij autoverzekeringen plaatsen zij zich nadrukkelijk in de overnamemarkt.

 

Welke branchevreemde partij zou commercieel succesvol kunnen zijn in verzekeringen?

 

Bol.com is heel succesvol met de verkoop van boeken en cd’s en zou heel goed de stap richting verzekeringen kunnen zetten.

 

Welke niet meer bestaande maatschappij mist u?

 

Ik mis nog steeds de gemoedelijkheid en de goede persoonlijke contacten bij Stad Rotterdam.

 

Reageer op dit artikel