nieuws

Geldkraan gaat ook bij Sparck dicht

Archief

Geldgever Sparck is vorige week woensdag gestopt met het behandelen van nieuwe hypotheekaanvragen. De op afwijkende risico’s gerichte aanbieder heeft geen geld meer om aan klanten met een afwijkend kredietrisico te verstrekken. Alleen verkoop lijkt het hypotheekbedrijf nog te kunnen redden.

 
"Ik kan me voorstellen dat een partij is geïnteresseerd in deze markt, die veel kansen biedt", zo houdt marketingmanager Sandor van Doorn de hoop in Amsterdam levend. "Met Sparck koopt iemand direct een compleet platform."
 
   Mocht het niet tot een overname komen, dan resteert Sparck een voortbestaan als beheerorganisatie. Die zal de 1.300 bestaande klanten van dienst blijven. Hoeveel van de 45 huidige medewerkers in zo'n constructie nog werk zullen hebben, is onbekend.
 
Nieuwe funding
In een verklaring bij het niet langer in behandeling nemen van nieuwe aanvragen, stelt Sparck dat de huidige financieringsmiddelen zijn opgebruikt. Er zou maandenlang vruchteloos gezocht zijn naar een nieuwe financieringspartner. "Met de bestaande funder Citigroup en andere partijen is getracht continuering van de financiering van nieuwe hypotheken veilig te stellen", aldus Sparck. Sinds februari werd daarover exclusief gesproken met een Britse bank, die bereid was voor _ 210 mln aan hypotheken te financieren. Die partij trok zich zondag ("door interne onrust") echter terug.
 
   Sparck-directeur Rob Bier zegt nu "klokje rond" te overleggen om met Citigroup tot een oplossing te komen. Hij heeft er veel vertrouwen in. "De realiteit gebiedt ons onder ogen te zien dat er weinig mogelijkheden zijn. Dergelijke complexe financieringstransacties duren maanden om voor te bereiden. Daarbij zijn de huidige kapitaalmarktomstandigheden extreem ongunstig. We zijn derhalve niet in staat om te zeggen wanneer we in de gelegenheid zullen zijn de winkel weer te openen."
 
Kranen dicht
Sparck, voorjaar 2006 gestart, was in 2007 goed voor een hypotheekproductie van _ 200 mln. Het is de vierde en laatste aanbieder van hypotheken voor mensen met een afwijkend risico (bijvoorbeeld een BKR-inschrijving of variabel inkomen) die de kraan dichtdraait. Eerder trok GMAC zich volledig terug van de Nederlandse markt en staakte Hypotrust de verstrekking van de zogeheten 'subprime' hypotheken. ELQ, in 2004 de eerste aanbieder in ons land van de bijzondere hypotheken, scherpte al tot twee keer toe de acceptatienormen aan.
 
   ELQ zette in vier jaar tijd voor meer dan _ 1 mld aan hypotheken uit; vorig jaar werden nog 3.300 nieuwe klanten verwelkomd. Vorige maand zette ELQ echter het mes in de organisatie en schrapte veertig van de honderd arbeidsplaatsen. "Vanwege de situatie op de kredietmarkt kunnen we de verwachte volumegroei niet realiseren", was de verklaring. Het net als Sparck in Amsterdam gevestigde ELQ benadrukte bij die gelegenheid toch positief te blijven over de Nederlandse hypotheekmarkt.
 
   Ondanks dat positivisme zou ELQ door moederbedrijf Lehman Brothers inmiddels in de etalage zijn gezet. ELQ-woordvoerder Ariën Stuijt zegt dat een verkoop van ELQ niet op de agenda staat in Amsterdam. "Maar wat er in London bij Lehman speelt, is bij ons niet bekend." Namens Lehman Brothers zegt Benelux-topman Maarten van Brakel dat "we nadenken over de toekomst van ELQ". Van een verkoopproces is volgens hem nog geen sprake. "De uitkomst kan ook zijn dat we vrolijk doorgaan met ELQ: de portefeuille is winstgevend."
 
openen", zegt directeur Rob Bier, hier omringd door de Sparck-managers Dennis Dijkstra (links) en Jeroen Looman (rechts). Bank of Scotland scherpt
verstrekkingsnormen aan
Bank of Scotland heeft de maximale verstrekking bij een Easy Hypotheek verlaagd van 95% naar 90% van de executiewaarde. Een jaar geleden was die nog van 75% opgehoogd naar 95%.
 
   Tevens heeft Bank of Scotland het formulier 'Opgave van Draagkracht' gewijzigd. "Vanwege de zorgplicht kijken we toch hoe we het kredietrisico van een product scherper kunnen beperken", zegt directeur Frank van Rijn. "Er zijn nu eenmaal mensen die verstandig een relatie met een bank aangaan, en mensen die dat niet doen. Daarom gaan we er ook genuanceerder naar kijken of mensen een hypotheek wel financieel kunnen dragen."

Reageer op dit artikel