nieuws

Fortis doet loondienst de deur uit

Archief

Fortis Verzekeringen verkoopt de dochterbedrijven Verzekerings Unie en PoliService aan de intermediairbedrijven Beijer en Optima. Verkoop van verzekeringen via een eigen loondienstorganisatie past niet langer in de bedrijfsstrategie.

 

"Het distributieveld is sterk in verandering. Wij hebben gekozen voor drie vormen van distributie: via het onafhankelijk intermediair, via het bankkanaal en via directe verkoop. Daar past Verzekerings Unie niet meer in. Die zitten tussen het onafhankelijk intermediair en directe verkoop in", zegt Johan van der Schoot, directeur communicatie van Fortis Verzekeringen.

 

  &nbsp"Wij zijn in het verleden ook bezig geweest om Verzekerings Unie nieuw leven in te blazen, maar daar worden specifieke eisen aan gesteld, onder meer op het terrein van marketing. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar alternatieven", aldus Van der Schoot. "Wij zijn van mening dat Verzekerings Unie het best tot zijn recht komt in een intermediaire omgeving. Beijer en Optima kenden we natuurlijk al." Ook PoliService, beheerder van assurantieportefeuilles, past niet meer in de strategie van Fortis.

 

Minderheidsbelang

Beijer Groep en Optima richten een nieuwe vennootschap op, waarin Fortis Verzekeringen een minderheidsaandelenbelang heeft. "Van het meerderheidsaandelenbelang bezitten Beijer en Optima ieder de helft", aldus Eric Beukers, directeur van Beijer Groep.

 

  &nbspFortis Verzekeringen heeft al een minderheidsbelang in Beijer. Een aantal jaren geleden financierde Amev (Fortis) het bedrijf Optima met enkele miljoenen. Optima nam vorig jaar september de franchise-organisatie Attentiv (zestien kantoren) over van Fortis Verzekeringen.

 

  &nbspIn 2001 werden de loondiensten van Amev en Verzekerings Unie samengevoegd, in totaal ging het om 385 adviseurs. Een deel ging verder als Verzekerings Unie en een ander deel werd in de franchiseorganisatie Attentiv ondergebracht.

 

Emotie

Volgens Van der Schoot is er door de medewerkers van Verzekerings Unie emotioneel gereageerd op de aanstaande verkoop. "Iedereen vraagt zich natuurlijk af wat het voor hem of haar betekent. Wij zullen de komende tijd ook informatiesessies houden. Iedereen gaat over naar de nieuwe eigenaren, die uiteraard ook de rechten en plichten overnemen", aldus Van der Schoot.

 

  &nbspBij VerzekeringsUnie werken 143 medewerkers, waarvan 123 in de buitendienst en twintig op het hoofdkantoor in IJsselstein. Bij PoliService (Zeist) werken 51 medewerkers.

 

Servicebedrijf

PoliService is voor Beijer Groep een welkome aanvulling op het eigen volmachtbedrijf. "Daarmee kunnen we een goed en stevig servicebedrijf in de markt zetten", aldus Beukers. "Daarnaast hebben wij specialisten op het gebied van employee benefits en pensioen in huis, die wij kunnen inbrengen bij Verzekerings Unie . De medewerkers van deze loondienstorganisatie kunnen verder het onafhankelijk hypotheekapparaat van Optima gaan gebruiken en maken daarmee de stap naar echt onafhankelijk intermediairschap", aldus Beukers.

 

  &nbspOok biedt de overname van PoliService de mogelijkheid om de internetapplicatie Poliscomfort.nl, eigendom van de Intermediair Comfort Groep BV, verder uit te bouwen. "Daar maken namelijk al heel wat intermediairbedrijven gebruik van."

 

op het eigen volmachtbedrijf.

Reageer op dit artikel