nieuws

FKO en VVHN werken aan nieuwe branchevereniging

Archief

De Vereniging van Hypotheekadviseurs in Nederland (VVHN) en de Federatie van Koepelorganisaties (FKO) onderzoeken de mogelijkheden om samen een nieuwe vereniging op te richten. Het onderzoek moet 1 juli afgerond zijn.

Bij de nieuw op te richten vereniging kunnen zich zowel koepelorganisaties als individuele financiële dienstverleners aansluiten. Belangenbehartiging is de hoofdtaak van de nieuwe organisatie. Of VVHN en FKO als zelfstandige organisaties zullen verdwijnen, wordt later bezien. "De organisatie zal zo ingericht worden dat ook de andere brancheorganisaties gemakkelijk zullen kunnen toetreden tot deze nieuwe vereniging, waartoe ze van harte worden uitgenodigd."
 
   Henk Doornewaard, voorzitter van de FKO (een kleine dertig leden), vindt niet dat zijn organisatie en de VVHN (zo'n 750 leden) twee verschillende bloedgroepen zijn. "Een deel van de VVHN-leden is ook een koepelorganisatie. De oprichting van beide verenigingen is op dezelfde gronden gebeurd. Alleen heeft de VVHN bijtijds in de gaten gehad dat je een 'representatieve' organisatie moet zijn als je wilt praten met andere organisaties en de overheid. Wij adviseren niet en zijn daarom nu niet representatief."
 
   De nieuwe vereniging richt zich vooral op het niet-georganiseerde intermediair. "Er zijn nog te weinig partijen georganiseerd", vindt Doornewaard. "En degenen die wel zijn georganiseerd, zijn verdeeld over twee partijen. Dat maakt het geluid van het intermediair minder sterk. Wij zijn voor een efficiëntere en effectievere belangenbehartiging in het intermediaire kanaal. Daarom zien wij ook het liefst maar één belangenorganisatie. De noodzaak om op één lijn te zitten, is erg groot."
 
   Doornewaard vreest niet dat een averechts effect wordt bereikt als NVA en NBVA de nieuwe vereniging uiteindelijk niet omarmen. "Het belangrijkste is dat ook de belangen van het ongeorganiseerde intermediair behartigd worden."

Reageer op dit artikel