nieuws

AFM geeft adviseur boete wegens gebrekkig inzicht in situatie klant

Archief

Toezichthouder AFM heeft CKB Finance in Utrecht een bestuurlijke boete opgelegd, omdat het bedrijf zich onvoldoende op de hoogte heeft gesteld van de financiële productkennis van cliënten en hun ervaring daarmee.

 

  &nbspCKB Finance adviseert volgens de site in onder meer spaarpolissen, doorlopende kredieten en persoonlijke leningen. De AFM, die tot nu toe zelden een dergelijke boete heeft opgelegd, constateerde in 32 onderzochte cliëntendossiers dat CKB een beleggingsproduct verkoopt zonder rekening te houden met de informatie van de klant en zijn kennis en ervaring met deze producten.

 

  &nbspEen formulier met de vraag "Hoe zou u uw financiële kennis en ervaring inschatten?"met de antwoordmogelijkheden: matig, voldoende, goed, uitstekend en een vraag naar de bekendheid met een aantal kredietsoorten, vindt de AFM onvoldoende. Te subjectief en te weinig zeggend over de werkelijke kennis van de klant, aldus de toezichthouder.

 

Conservatrix

  &nbspIn twaalf van de onderzochte gevallen is er een product met een verzekerings- en een beleggingselement van Conservatrix verkocht, waarbij zelfs in het geheel geen onderzoek naar de kennis en ervaring van de klant is gedaan.

 

  &nbspOok vreemd vindt de toezichthouder het dat in een dossier de opmerking staat"familie wil snel van de schuld af", terwijl de overgesloten schuld _ 30.285 bedraagt en de leensom na oversluiting _ 50.000. Een verklaring hiervoor ontbreekt.

 

  &nbspIn alle onderzochte dossiers ontbreekt bovendien een deugdelijke schriftelijke vastlegging, aldus de AFM. De opgelegde boete bedraagt _ 6.000.

 

Reageer op dit artikel