nieuws

25 JAAR TERUG 1983

Archief

Het kwam eind juni 1983 als een donderslag bij heldere hemel: het fusieplan van de verzekeraars AGO en Ennia, die uiteindelijk als nieuwe naam voor Aegon zouden kiezen. Vooral het feit dat het bij de ‘verloving’ ging om de nummers drie en vier uit de top tien van verzekeraars wekte verbazing bij de modale assurantieman.

 

Het aantal (schade-)verzekeraars kan best omlaag, maar dan denk je toch eerst dat een aantal kleinere broeders samengaat, was de strekking van de meeste reacties destijds. Later in de zomer van 1983 werd bekend dat als nieuw hoofdkantoor zou worden gekozen voor het uit te breiden Enniagebouw tegenover het Nederlands Congrescentrum in Den Haag (de laatste jaren bekend als zetel van het Joegoslavië-tribunaal).

 

  &nbspOver de nieuwe top werd niet zo moeilijk gedaan: de raden van bestuur zouden volledig worden geïntegreerd (waarbij al vast stond dat drie leden na het eerste jaar zouden vertrekken). Het was lang wachten op de nieuwe naam voor de combinatie. Deze werd pas in oktober 1983 bekendgemaakt: Aegon.

 

Minimumtarief levenpolis

De met het intermediair samenwerkende levensverzekeraars bereikten 25 jaar geleden een akkoord over een minimumtarief voor individuele zelfstandig gesloten risicoverzekeringen. Deze bodemprijs had tot doel een grenzenloze tarievenoorlog te voorkomen.

 

  &nbspGenoemde verzekeraars gingen voor dit soort verzekeringen ook een nieuwe provisiestructuur toepassen, en wel op basis van de premie (tot dan toe was de provisie bij praktisch alle intermediairverzekeraars gebaseerd op het verzekerde bedrag) . "De regeling is zodanig opgezet dat in totaliteit geen teruggang in provisie voor het intermediair optreedt", zei Paul Nouwen, woordvoerder van de betrokken verzekeraars. Volgens hem was er over de nieuwe provisieregeling overleg gepleegd met de NVA en de NBVA. Maar dit werd door beide intermediairorganisaties tegengesproken. Zij noemden het een dictaat.

 

  &nbspAan de hand van een aantal portefeuilles van leden is becijferd dat de nieuwe provisieregeling op basis van de premie de provisie met meer dan 20% kan doen verminderen, zo had de NBVA berekend. "Verzekeraars kiezen doelbewust voor een keiharde confrontatie en scheppen daarmee een weergaloze vertrouwenscrisis in de bedrijfstak die niet beperkt zal blijven tot de relatie met levensverzekeraars", meenden de tussenpersonenorganisaties.

 

Sinak volgt DAK

In Noord-Holland werd, in navolging van het anderhalf jaar eerder opgerichte intermediaircollectief DAK, de coöperatie Sinak opgericht. "Door het toenemend streven naar totaalcliënten ontstaat bij tussenpersonen eigenlijk vanzelf de behoefte om agentschappen in een coöperatie onder te brengen", verklaarde voorzitter Irik van Sinak. De naam Sinak stond voor Service Instituut Noordhollandse Assurantiekantoren.

 

De Zwolsche Algemeene (enkele jaren geleden opgegaan in Allianz) stichtte in juni 1983 een eigen hypotheekbedrijf. Het zou voor eigen rekening hypotheken gaan sluiten en tevens als gevolmachtigde blijven werken voor vier andere geldgevers.

 

Reageer op dit artikel