nieuws

Zwolse vestiging Spaar Select failliet en omgedoopt in Marq

Archief

Na de recente faillissementen van de Spaar Select-vestigingen in Leiden en Tilburg (zie AM 15, pag. 5) is eind vorige maand ook Spaar Select Zwolle failliet verklaard. Met 19 van de 23 betrokken werknemers is op hetzelfde adres echter direct het bedrijf Marq Zwolle actief geworden.

Marq Zwolle is een dochteronderneming van het in Tilburg gevestigde Marq, dat weer staat ingeschreven op hetzelfde adres als de hoofdvestiging van Spaar Select en wordt geleid door dezelfde bestuurder, Robert van den Broek. Inmiddels heeft Marq al vier vestigingen geopend en werken vijftig mensen voor het nieuwe bemiddelingsbedrijf. “Marq richt zich naast hypotheken veel meer dan Spaar Select op toekomstige inkomensvoorzieningen (pensioenen), schadeverzekeringen en kredieten”, licht Spaar Select-woordvoerder Hubert Baardemans toe.
Van de twaalf Spaar Select-kantoren die vorig jaar nog open waren – het zijn er ooit 32 geweest -, zijn er nu tien failliet verklaard. Het wachten lijkt op de faillissementen van Spaar Select Rhenen en Venlo, omdat volgens ingewijden alle nieuwe leads naar Marq gaan en de inkomsten van Spaar Select aldus opdrogen. “We onthouden ons van commentaar. In voorkomende gevallen moet vanzelfsprekend eerst het personeel worden geïnformeerd”, aldus Spaar Select. In Rhenen en Venlo werken, gelijkelijk verdeeld, nog veertig mensen voor Spaar Select; op het hoofdkantoor in Tilburg gaat het om zo’n 35 mensen.
Niets onoorbaars
Mr. J. M. van Gool, in diverse Spaar Select-faillissementen aangesteld als curator, stelt dat er “niets onoorbaars” gebeurt. “De faillissementen vinden allen hun oorzaak in de besmetting van de naam Spaar Select én de te snelle groei van de organisatie in het verleden. De grootste schuldeisers zijn telkens het moederbedrijf of zusterbedrijven. De meeste crediteuren van de lokale Spaar Select-vestigingen zijn keurig betaald, terwijl de werknemers vaak door een ander bedrijf worden overgenomen. Gelooft u mij, er zijn talloze faillissementen waarin dat heel anders ligt.”
Critici zien echter in de val van Spaar Select en de gelijktijdige start van Marq een weg om claims te ontlopen van zwaar teleurgestelde kopers van aandelenleaseovereenkomsten.

Reageer op dit artikel