nieuws

Zwitserleven: verzekeraars wekken valse verwachtingen

Archief

Zwitserleven heeft in een mailing aan tweeduizend tussenpersonen collega-levensverzekeraars beticht van het wekken van verkeerde verwachtingen bij klanten.

Aanleiding voor de beschuldiging is het recente onderzoek van MoneyView (zie AM 18, pag. 31), waarin het bureau vaststelt dat zo’n 15% tot 30% van de financiële bijsluiters niet voldoet aan de eisen voor het berekenen van voorbeeldkapitalen. Het probleem zit ‘m in het door elkaar gebruiken van brutofondsrendementen (vóór aftrek van alle kosten) en nettofondsrendementen die geen rekening houden met fondskosten.
“Dit leidt tot onvergelijkbaarheid en geeft een verkeerd beeld van de concurrentieverhoudingen”, meldt Zwitserleven het intermediair. “Wie denkt dat offertes van verschillende maatschappijen door de per 1 april geldende Code Rendement en Risico beter vergelijkbaar zijn, komt bedrogen uit.”
Stephan van Paridon (productmanager Zwitserleven) vindt het “een goede beweging” dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning twee weken geleden bekend maakte dat voorbeeldrendementen van verzekeringen die gekoppeld zijn aan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voortaan ook berekend moeten worden met een brutorendement. “Die beweging is echter veel te laat ingezet.” Zwitserleven claimt al langer met alleen brutorendementen te rekenen.

Reageer op dit artikel