nieuws

Zwitserleven: ‘DIL-tarieven onverantwoord’

Archief

Zwitserleven noemt de tarieven die concurrenten hanteren voor direct ingaande lijfrenten “onverantwoord”. De maatschappij heeft zich vorig jaar niet in die hevige concurrentiestrijd gewikkeld en zag mede daarom de individuele levenproductie met 13% dalen tot € 180 mln. Pluspunt was de omzetstijging in uitgestelde lijfrenten (+22%). In de zakelijke markt zegt Zwitserleven zowel in aantal als in premieomzet de doelstellingen te hebben overschreden. De premieomzet daalde door minder grote koopsommen tot € 864 (1.143) mln.

Zwitserleven constateert dat consumenten steeds meer gebruik maken van productvergelijkingen op internet. “In combinatie met het eenvoudiger en transparanter worden van een deel van de pensioenproducten, zal dit onvermijdelijk consequenties hebben voor de distributie van deze minder adviesgevoelige producten”, zo zegt de maatschappij. Zwitserleven wil eenvoudige producten daarom ook via internet gaan verkopen, te beginnen met overlijdensrisicoverzekeringen. De tarieven en voorwaarden blijven daarbij gelijk aan die van de producten die tussenpersonen kunnen verkopen.
Zwitserleven boekte vorig jaar een nettowinst van € 100 (36) mln, vooral dankzij de verkoop van de hypotheekportefeuille (€ 59 mln). Autonoom steeg de winst 14%.

Reageer op dit artikel