nieuws

Zweedse ‘scheurverzekering’ nu ook in Nederland op de markt

Archief

Het Zweedse bedrijf Bisso (Buy Indemnity Speed Security Online) biedt nu ook in Nederland ‘economische bescherming’ bij snelheids- en parkeerboetes. Al voor _ 30 ‘lidmaatschapsgeld’ per jaar kun je je verzekeren tegen maximaal twee snelheidsboetes van in totaal _ 350, maar ook andere opties zijn mogelijk.

Op de site www.bissogroup.com staan alle mogelijkheden en voorwaarden overzichtelijk gepresenteerd. Wie zich wil beschermen tegen snelheidsboetes op de weg, kan kiezen uit drie standaardpakketten: voor _ 30 per jaar betaalt Bisso twee boetes, met een maximum van _ 350, voor _ 40 mag je drie keer per jaar op te hard rijden worden betrapt en keert Bisso _ 500 uit en wie het erg bont denkt te maken, kan zich voor _ 50 indekken tegen vijf boetes van in totaal _ 600. In alle gevallen geldt een eigen risico van 15% per boete.
Voor wie regelmatig te weinig klein geld op zak heeft om in de parkeermeter te doen, heeft Bisso combinatiepakketten bedacht, waarmee je je zowel tegen snelheids- als tegen parkeerboetes kunt verzekeren. Voor de parkeerboetes geldt in alle gevallen een eigen risico van 50%.
Ten slotte kunnen ook scheepseigenaren zich indekken tegen boetes voor te hard varen op zee of op binnenwateren. Voor _ 35 per jaar betaalt Bisso maximaal _ 300 terug voor op het water opgelopen snelheidsboetes.
Het bedrijf benadrukt op de website dat het geen traditionele verzekeringsmaatschappij is: “U wordt lid en als lid van Bisso beschermt u uw economie als u per ongeluk te snel rijdt of net te laat bent om uw parkeermeter te betalen en daardoor een boete oploopt. Iets wat ons allemaal kan overkomen.”
In strijd met de wet
Minister Piet Hein Donner van Justitie heeft vorig jaar, in antwoord op Kamervragen van Boris van der Ham (D66), laten weten geen voorstander te zijn van een dergelijke mogelijkheid voor de Nederlandse automobilist: “Een verzekering tegen boetes is in strijd met de wet, openbare orde of goede zeden (art. 3:40 BW). Daarnaast ben ik van mening dat met een dergelijke verzekering het overheidsbeleid in het algemeen en het verkeersveiligheidsbeleid in het bijzonder wordt ondergraven. Een dergelijke verzekering zal ongetwijfeld tot gevolg hebben dat daarmee de drempel om een overtreding te voorkomen, wordt weggenomen”, aldus Donner vorig jaar.
Er kan worden gediscussieerd over de vraag of de producten die Bisso nu ook op de Nederlandse markt aanbiedt wel of niet vallen onder de definitie ‘verzekeringen’.
Herman Lutke Schipholt van De Nederlandsche Bank meldt dat de zaak in ieder geval de serieuze aandacht heeft: “Wij gaan het zeker onderzoeken. “

Reageer op dit artikel