nieuws

Zwangerschapsverlof niet meer onder Ziektewet

Archief

Voor onder meer zwangerschaps- en bevallingsverlof komt een aparte ‘uitkeringspot’. Het verlof telt dan niet meer mee voor de wachttijd van de WAO.

Zwangersschapsverlof en bevallingsverlof vallen nu onder het Ziektewetvangnet. Volgens het wetsvoorstel Arbeid en zorg gaat dit veranderen. Het komt er op neer, dat de financiering hetzelfde blijft maar dat er een aparte uitkeringspot komt voor het zwangerschaps- en bevallingsverlof. De uitkering komt dan dus niet meer van de Ziektewet van de Wet arbeid en zorg. De nieuwe regeling gaat gelden voor alle werkende vrouwen: ambtenaren, werknemers in het bedrijfsleven en zelfstandigen. Voor de werknemers betekent de wijziging dat het zwangersschaps- en bevallingsverlof niet meer meetelt voor de wachttijd van een jaar voor de WAO. Dit kan de instroom in de WAO beperken. Voor zelfstandigen is het zwangerschaps- en bevallingsverlof nu afgedekt door de WAZ-premie.
Uit de ‘pot’ worden ook zorgverlof van werknemers en adoptieverlof van werknemers en zelfstandigen bekostigd. De wijzigingen hebben – volgens Frank Romein, directeur van De Amersfoortse – geen consequenties voor de premies voor de aov-modules waarmee het WAZ-gat wordt afgedekt.

Reageer op dit artikel