nieuws

Zwaar weer voor AssurMada

Archief

De AssurMada ’99 zit erop. De acht boten die vertrokken, raakten op de Noordzee in zwaar weer. Zeeziekte en twee terugkerende schippers was het resultaat. Conclusie…iedereen wil volgend jaar weer meedoen!

Kort voor de start (donderdag 10 juni) meldden enkele schippers zich af voor de AssurMada ’99. Technische mankementen, het slechte weer en/of onvoldoende bemanningsaanbod hielden hen weg van het ruime sop. De Assurantie Armada vertrok uiteindelijk met acht schepen, met in totaal zo’n veertig bemanningsleden.
Voor het vertrek meldden zich niet alleen acht varende schippers, maar ook een ‘schipper aan wal’. Maarten Tromp, van het gelijknamige Rotterdamse advocatenkantoor, schonk elke AssurMada-deelnemer een doosje met een ampul Beerenburg en elk deelnemend schip een grote fles Beerenburg.
Zeeziekte
Zes AssurMada-schippers vertrokken ‘s-middags. Zij ervaarden dat de voorspelde noordenwind uitbleef en dat evenmin sprake was van een windkracht 3 tot 4 Beaufort. Nee, de AssurMada kreeg waar voor haar geld: een dikke 6 en later zelfs 7 Beaufort. Deze knalharde wind, die ook nog eens vanuit de verkeerde hoek kwam, zorgde voor een ruige zee en aan boord van de meeste boten voor de nodige zeezieken. Een pluim gaat uit naar Bert de Vries van het gelijknamige assurantiekantoor, die met een gloednieuw jacht voor het eerst de Noordzee overstak.
De in de avond vertrokken boten ‘Vidar’ (schipper Jean van Oosterhout) en ‘Kema’ (Aad Remkes) belandden direct na het verlaten van de Nieuwe Waterweg in een ware heksenketel. Waar de oversteek onder normale omstandigheden tussen 18 en 24 uur duurt, worstelden de zeiljachten ‘Vidar’ en ‘Kema’ dit keer 36 tot 37 lange uren met de golven en de harde wind. Juist voor het ontbijt – aangeboden door Aon Nederland – kwamen de schepen van de organisatoren aan in de jachthaven van Lowestoft.
Voorspoedig
In Lowestoft bleek dat twee schepen vanwege het zware weer, in combinatie met zeeziekte van de opvarenden, na acht uren zeilworsteling weer naar IJmuiden waren teruggekeerd. Een goede beslissing van Erik Jan Wiebenga (assurantiekantoor Eijkhoff en Van Rossem) en Wim Fröhlich (Bijl Taxaties & Expertises). Zes schepen (dertig opvarenden) voltooiden de overtocht wel: Mah Jong van schipper Casper de Jong (Fortis International), Benjamas van Martien Sonneveld (Rijkswaterstaat), Gwelan van Paul Colijn (Nedeb), Aqua Maestro van Bert de Vries (De Vries Assurantiën), Kema van Aad Remkes (Aon) en Vidar van Jean van Oosterhout (Royal Nederland).
In het restaurant van de Norfolk & Suffolk Yachtclub ontvingen zij van sponsor Assurantie Magazine een speciaal AssurMada T-shirt. De schippers werden beloond met een gegraveerd herinneringsplaatje van brons. Na een vrije zaterdag wachtte ’s avonds een door Royal Nederland verzorgde barbecue, aangevuld met drankjes uit de kelders van GAB Robins Takkenberg.
Onder een stralende zon werd op zondag 13 juni de terugreis ondernomen. Die verliep voorspoedig, waardoor de pieren van Hoek van Holland vier uur eerder in het zicht kwamen dan gepland. Eenmaal terug in de Jachtclub Schiedam concludeerden zelfs diegenen die op de heenweg ziek waren: volgend jaar varen we weer mee in de AssurMada 2000!
Getooid in AM-shirts tonen de AssurMada-vaarders zich content met de voltooide overtocht naar Engeland.
Op de terugreis ligt de Kema van Aad Remkes vredig op het Noordzee-water.
De bemanning van de Aon-boot (links) met (v.l.n.r.) Peter Versnel, Aad Remkes en Robert Jan Verdaasdonk kijkt naar de Vidar-bemanning Jean van Oosterhout (Royal), Ronald Koops (Royal) en Jurjen Witte (GAB).

Reageer op dit artikel