nieuws

Zorgverzekeraars voeren maximaal twee polisvormen

Archief

Volmachtbedrijf Turien & Co verwacht dat zorgverzekeraars ten hoogste twee van de drie mogelijke zorgpolissen (natura, restitutie en combinatie van beide) gaan voeren. Van de grote zorgverzekeraars zouden VGZ (natura), ONVZ (restitutie), Agis (natura) en Achmea (restitutie en combinatie), maatschappijen waarvan Turien een volmacht heeft, hun keuze al hebben bepaald. Turien denkt overigens niet dat de premies voor het basis- en aanvullende pakket vér voor de peildatum 1 november bekend zullen zijn. “Op z’n vroegst is dat medio oktober, maar de meeste zorgverzekeraars zullen – uit concurrentieoverwegingen – pas vlak voor de deadline hun polissen en premies bekend willen maken.”

Algemeen directeur Peter van Geijtenbeek ziet geen concurrentie op de prijs van het basispakket ontstaan. “Zorgverzekeraars zijn niet suïcidaal. Stunten met de tarieven voor het basispakket en daarmee interen op je eigen vermogen kun je één jaar doen, maar dan ben je echt kopje onder”, aldus Van Geijtenbeek. Hij voorspelt dat de zorgmarkt straks verdeeld is over ten hoogste tien zorgverzekeraars, waarvan vijf grote clusters. Daar zullen hooguit enkele intermediairmaatschappijen bij zijn. De provisie voor het intermediair zal met betrekking tot de basispolis maximaal 2% over de jaarpremie, of € 20 per verzekerde per jaar bedragen. De aanvullende dekking zal 5 tot 10% van de jaarpremie opleveren, aldus Turien.

Reageer op dit artikel