nieuws

Zorgverzekeraars stellen dat Independer onrust zaait

Archief

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verwerpt de oproep van Independer aan minister Hoogervorst om de opzegtermijn van de zorgverzekering te verlengen. Volgens ZN is dit een ‘goedkope’ actie van Independer om zelf in de publiciteit te komen.

Martin Bontje, directeur van ZN: “Als assurantietussenpersoon heeft Independer uiteraard baat bij deze media-aandacht. Helaas zorgt het onnodig voor onrust onder verzekerden. Bovendien heeft een kort geding om de overheid te dwingen de opzegperiode te verlengen, absoluut geen kans van slagen.”
ZN wijst er op, dat de huidige opzeg- en overstaptermijnen onlangs wettelijk zijn vastgesteld. “Wijzigingen zijn op deze korte termijn uitgesloten. Wel is voor volgend jaar de datum waarop zorgverzekeraars hun verzekerden uiterlijk moeten informeren over de nieuwe polisvoorwaarden vervroegd van 1 december naar 15 november.”
Onnodige verwarring
Independer zorgt volgens ZN onnodig voor verwarring over het ‘acceptatiebeleid’ van zorgverzekeraars. “Verzekerden die willen overstappen hebben in veel gevallen helemaal niet te maken met een acceptatietraject. Voor de basisverzekering geldt in ieder geval een wettelijke acceptatieplicht. Daarnaast hebben zorgverzekeraars gezamenlijk de afspraak gemaakt deze ook te hanteren voor het modale (meest voorkomende) pakket van de aanvullende verzekering.”
De kritiek van Independer dat verzekerden onvoldoende en te laat geïnformeerd worden over de mogelijkheden en voorwaarden rond het wisselen van zorgverzekeraar, is volgens ZN niet terecht. “Diverse partijen, waaronder het ministerie van VWS en ZN, zijn al gestart met een informatiecampagne. Ook hebben de meeste verzekerden inmiddels het nieuwe aanbod van hun zorgverzekeraar ontvangen”, aldus ZN begin deze week.

Reageer op dit artikel