nieuws

Zorgverzekeraars richten zich meer en meer op doelgroepen

Archief

De zorgverzekeraars richten zich steeds meer op het bedienen van doelgroepen. Ohra spant de kroon door zes doelgroepen te benoemen, waarbij elke doelgroep staat voor een bepaalde levensfase. Door de bank genomen zijn het vooral de gezinnen, de 50-plussers en de studenten die als doelgroep herkend worden. Bij Agis staan de vegetariërs en niet-rokers in de belangstelling.

Ohra ziet de markt voor zorgverzekeringen individueler worden. “Deze individualiseringstrend zal zich de komende jaren verder doorzetten, vooral bij consumenten die via internet zaken willen regelen”, aldus directievoorzitter Frank Elion. “Consumenten willen steeds meer zelf bepalen welke producten hem of haar aanvullend op de collectieve basisverzekering aangeboden moeten worden. In dat aanbod zullen exclusieve diensten op het terrein van gezondheid en leefstijlinterventie steeds belangrijker worden.” Ohra meent met de zes zorgpakketten de “gebruikelijke eenheidsworst in aanvullende zorgverzekeringen” te doorbreken. Klanten van Ohra kunnen komend jaar op het moment dat het hun schikt, overstappen van het ene pakket naar een ander pakket dat meer aansluit op hun behoefte van het moment. De al bestaande ‘meegroeiservice’ wordt uitgebreid naar alle zes levensfasen. Dit betekent onder meer een uitbreiding van de service naar de doelgroep studenten.
Meer maatwerk
Zorgverzekeraar De Friesland zegt te luisteren naar haar verzekerden. “Een van de wensen was meer maatwerk en keuzevrijheid”, aldus bestuursvoorzitter Hans Feenstra. Om aan die wens tegemoet te komen, introduceert De Friesland drie nieuwe aanvullende polissen: AV Kinderen, AV Ouders en AV Grootouders. In de aanvullende dekking voor de kinderen is bijvoorbeeld een vergoeding voor flapoorcorrectie opgenomen. In de AV Ouders is extra dekking opgenomen voor extra kraamzorg, sterilisatie en brilvervangende chirurgie. De grootouders krijgen reiskosten bij ziekenbezoek vergoed en bijvoorbeeld maximaal _ 1.000 voor alternatieve geneeswijzen.
Gezinspolis
De Leidse zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid introduceert een AV-GeZZin. Hierin vergoedt de verzekeraar bijvoorbeeld de contributie van sportverenigingen voor de meeverzekerde kinderen. Voor jongeren en ouderen biedt Zorg en Zekerheid de AV-Sure en de AV-Plus. Verder biedt de Leidse verzekeraar korting als de polis via internet wordt gesloten. Dat is bovenop al bestaande kortingen.
VGZ, onderdeel van Uvit, biedt drie pakketten gericht op doelgroepen: Jong & Zeker Pakket, Vitaal & Zeker Pakket en Gezin & Zeker Pakket. Jong & Zeker is voor jongeren van 18 tot 27 jaar, met onder meer vergoedingen voor spoedeisende hulp tijdens vakanties en het SOA-cluster (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen). Het Vitaal & Zeker Pakket is bedoeld voor 50-plussers, met ruime vergoedingen voor onder meer fysiotherapie, brillen, vaccinaties en noodzakelijke medische zorg in het buitenland. Het Gezin & Zeker Pakket biedt een aanvullende verzekering met tandheelkunde in één. Het pakket biedt verder 20 uur extra kraamzorg, flapoorcorrectie, orthodontie, fysiotherapie, brillenglazen of contactlenzen.
Ook verzekeraar Trias, uit de Uvit-stal, heeft drie aanvullende polissen voor 50-plussers.
Internetzorgverzekering
FBTO pakt het dit jaar heel anders aan. Om het internetgebruik te stimuleren, kon iedereen zich aanmelden voor de zorgverzekering via internet. Hoe meer aanmelders, hoe lager de premie, hield FBTO de consumenten voor. In totaal bezochten 50.000 mensen de website. Bijna 11.000 niet-FBTO-klanten hebben zich daarna vrijblijvend aangemeld op de website voor een offerte. FBTO biedt zeven aanvullende modules waarmee de zorgverzekering ‘op maat’ samengesteld kan worden.
Gezondheidspolis
Agis en Albert Heijn gaan samenwerken om de consument beter te informeren over en aanzetten tot gezonde voeding. Eerste resultaat van de samenwerking is de Gezondheidspolis. Deze bestaat uit de Agis basisverzekering, één van de aanvullende verzekeringen en een gratis AH gezondheidsmodule. Deze module biedt extra zorg op het gebied van voeding en gezondheid. Zo krijgen klanten bijvoorbeeld 50% korting op een gezondheidscheck en vier uur extra vergoeding voor een diëtist. Agis kent verder een polis voor vegetariërs en niet-rokers of rokers die er vanaf willen.
Geen doelgroep
Avéro Achmea heeft 650.000 verzekerden in de boeken en is daarmee de grootste zorgverzekeraar op de intermediaire markt. Volgens directievoorzitter Conrad Rombout heeft iedereen recht op zorg die hij of zij nodig heeft, ongeacht de kosten. “Klanten kunnen bij ons kiezen uit vier aanvullende verzekeringen, van standaard tot een zeer uitgebreide dekking, dat blijft zo”, aldus Rombout.
Ook Delta Lloyd doet niet veel met doelgroepen. De verzekeraar zegt zich vooral te richten op de zakelijke markt.
De Goudse introduceert twee nieuwe aanvullende verzekeringen: de Aanvullende Zorgverzekering Top en de Aanvullende Tandartsverzekering Top. De Aanvullende Zorgverzekering Top biedt een “betere dekking voor brillen en lenzen, zeer ruime dekking voor psychologische hulp en fysiotherapie, 100% dekking voor bovenooglid- en flapoorcorrecties en vergoeding van de eventuele eigen bijdrage voor medicijnen tot _ 750 per jaar”. Voortaan kunnen Goudse-verzekerden via een digitaal loket inzicht in hun verzekering krijgen en wijzigingen doorgeven.
Sporters
Sporters, in dit geval hockeyers, komen aan hun trekken bij ONVZ. De voetballers en de schaatsers kunnen niet meer terecht bij ONVZ. “Die producten sloegen niet aan”, aldus commercieel directeur Martin Kerkhof. ONVZ heeft naast de Topfit nu ook een Superfit-polis. Alleen fitte mensen die de medische selectie doorkomen, komen hiervoor in aanmerking.
Tussenpersoon Lancyr biedt een polis van Delta Lloyd, waarbij de aanvullende polissen sporters voordelen biedt met bijvoorbeeld ruime dekking voor sportadvies en extra vergoeding voor sportbraces en sportbandages.
Jongeren
Salland introduceert een gratis aanvullende jongerenpolis tot 22 jaar. Salland profileert zich ook als dé verzekeraar voor Oost-Nederland. DSW en Stad Holland bieden eveneens een gratis aanvullende polis voor studenten. Onder het motto ‘Betaal niet voor wat je niet nodig hebt’ heeft Menzis een Jongerenpolis in de aanbieding voor jongeren tot 30 jaar. “Dus geen premie voor kuurreizen en herstellingsoorden, maar wel dieetadvisering en sportkeuring”, aldus Menzis op de website.
Duurste
Anderzorg, internetdochter van Menzis, produceert voor komend jaar de goedkoopste premie. Het is de enige verzekeraar die voor de basisverzekering onder de _ 1.000 is gebleven, namelijk _ 975. Met _ 1.017 is FBTO met de Internet Zorgverzekering een goede tweede. Voor de ‘gewone’ zorgverzekering bij FBTO moet _ 1.089 neergeteld worden. Was vorig jaar ONVZ nog veruit de duurste zorgverzekeraar, nu heeft Avéro Achmea deze titel overgenomen met een jaarpremie van _ 1.146. Fortis ASR/De Amersfoortse is de enige verzekeraar die zijn premie voor de basisverzekering niet verlaagd heeft voor individueel verzekerden. Hier is dus sprake van een relatieve verhoging.
Zijn de premies voor de basisverzekering voor komend jaar (bijna) allemaal omlaag gegaan, dat geldt duidelijk niet voor de aanvullende polissen. Deze zijn gemiddeld met 10% gestegen, volgens de Verzekeringssite. De onderlinge verschillen zijn echter groot, want er zijn ook verzekeraars die 20% omhoog zijn gegaan met hun premie op een luxe aanvullende polis.
TABEL
Maatschappij Premie 2008 Premie 2007 Premie 2006
Agis _ 1.089 _ 1.125 _ 1.079
AnderZorg _ 975 _ 1.056 _ 990
Avéro _ 1.146 _ 1.166 _ 1.068
Azivo _ 1.134 _ 1.179 _ 1.089
CZ _ 1.089 _ 1.140 _ 1.047
Delta Lloyd _ 1.135 _ 1.150 _ 1.122
DSW _ 1.065 _ 1.137 _ 1.050
FBTO _ 1.017/_ 1.089 _ 1.134 _ 1.044
Fortis ASR/De Amersfoortse _ 1.128 _ 1.128 _ 1.120
De Friesland _ 1.089 _ 1.152 _ 1.038
De Goudse _ 1.121 _ 1.176 _ 1.080
IZA _ 1.086 _ 1.164 _ 1.094
Menzis* _ 1.083 _ 1.143 _ 1.050
Ohra _ 1.130 _ 1.139 _ 1.073
ONVZ _ 1.141 _ 1.224 _ 1.119
Salland _ 1.095 _ 1.149 _ 1.062
Stad Holland Zorgverzekeraar _ 1.095 _ 1.158
Trias _ 1.091 _ 1.151 _ 1.050
Univé _ 1.091 _ 1.134 _ 995
VGZ _ 1.091 _ 1.131 _ 1.055
Zilveren Kruis** _ 1.104 _ 1.152 _ 1.056
Zorg en Zekerheid _ 1.109 _ 1.163 _ 1.068
en PWZ

Reageer op dit artikel