nieuws

Zorgverzekeraars niet happig op gelegenheidscollectiviteiten

Archief

De zorgverzekeraars zijn karig met hun kortingen voor consumenten- en patiëntencollectiviteiten. Het Patiëntencollectief kan hier nog begrip voor opbrengen. Het Verbond van Verzekerden (VVZ), van een Oldenzaalse notaris, heeft een klacht neergelegd bij de NMA.

“De zorgverzekeraars willen alleen de krenten uit de pap'”, sneert VVZ-adviseur Andries Melchers. “We hebben veel zorgverzekeraars benaderd voor een offerte voor onze 800.000 potentieel verzekerden. Velen hebben helemaal niet gereageerd, anderen lieten weten in beraad te gaan en met sommigen hebben we gesprekken gevoerd. Na die gesprekken kregen we te horen dat het dit jaar niet in het beleid past of dat we niet op een offerte hoefden te rekenen.”
Dat zorgverzekeraars niet in gelegenheidscollectiviteiten willen stappen omdat die collectiviteiten geen financieel voordeel bieden, vindt Melchers geen argument. “De FNV is ook geen werkgever en NOC/NSF ook niet. Korting op een zorgpolis bij het sluiten van een brandverzekering kan wel. Dan zijn de verzekeraars niet terughoudend.”
Het VVZ heeft een klacht neergelegd bij de NMA. De organisatie verwijt de zorgverzekeraars dat ze geboycot wordt. Volgens Melchers heeft de NMA toegezegd een onderzoek in te stellen.
Volgens Zorgverzekeraars Nederland willen de zorgverzekeraars het VVZ wel een offerte bieden met standaardpremies, maar zijn er geen voordelen die een kortingsaanbieding rechtvaardigen. “Bovendien heeft het VVZ een collectief,maar wil het wel met meerdere verzekeraars contracten sluiten. Dan weet een verzekeraar nog niet waar hij aan toe is”, aldus ZN-woordvoerster Sandra den Held.
Consumentencollectiviteiten
Het initiatief Samenverzekerd.nl van de Eindhovense ondernemers Luc Hoving en John van de Kerkhof,is al gestrand en de domeinnaam van de site staat te koop. “Er was te weinig animo van verzekerden’, stelt Van de Kerkhof.
Independer zegt nog volop in onderhandeling te zijn. Tot nu toe zijn er alleen afspraken met Delta Lloyd en Ohra. De site van een ander initiatief, www.basisverzekering-collectief.nl is onder constructie.
United Consumers is het wel gelukt, maar “met veel moeite”. VGZ heeft via UnitedConsumers 15.000 polissen in de aanbieding met 10% korting op het basis- en het aanvullende pakket. Voor alle aanmeldingen na de 15.000 geldt een korting van 8%. De helft van de korting wordt gegeven door VGZ en de andere helft door UnitedConsumers zelf.
De Verzekeringssite.nl stelt dat het intermediair zelf ook nog niet zo actief is. “Wij genereren offerteaanvragen. Die van de intermediairmaatschappijen komen dus bij het intermediair terecht en in veel gevallen blijkt een offerteaanvraag niet mogelijk”, aldus Eric Hordijk. “De direct-writers zijn wel redelijk bereid mee te werken.”
Uitzondering hierop is CZ. CZ zelf geeft ook aan zich terughoudend op te stellen ten aanzien van wat het noemt ‘twee-drie klikken internetintermediairs’. “De wens van de klant staat bij ons centraal. Alleen op diens uitdrukkelijk initiatief sluiten we hem over naar zo’n intermediair als bijvoorbeeld Independer”, licht CZ-woordvoerder Dirk-Jan Westerwoudt toe.
Patiëntenorganisaties
Het Patiëntencollectief, een samenwerkingsverband van negentien patiëntenorganisaties, herkent de moeizame onderhandelingen met de zorgverzekeraars. “Tot nu toe hebben slechts drie van de negentien belangenorganisaties, met in totaal 30.000 leden, een speciale ziektekostencollectiviteit voor hun achterban kunnen sluiten bij Fortis ASR”, aldus woordvoerder Erik Thier.
Hij heeft begrip voor het standpunt van de verzekeraars. “Hun belangstelling valt of staat met de vereveningsbijdrage. Voor veel chronisch zieken is er onvoldoende verevening en moet de zorgverzekeraar erop toeleggen. Als er wel een goede verevening is, kijk maar naar diabetici, dan doen zorgverzekeraars wel extra inspanning om deze groep verzekerden binnen te halen. Dit toont aan dat de noodzaak van een goede verevening groot is.” Ook begrijpt hij dat zorgverzekeraars daarom niet staan te springen om de patiëntenorganisaties een aanbieding zonder korting te doen.
Leden of donateurs van de Astma Patiëntenvereniging, van de Epilepsie Vereniging Nederland en de Schildklier Stichting Nederland krijgen bij Fortis ASR 10% korting op het basispakket en 5% op de aanvullende verzekeringen. “Verder heeft deze verzekeraar toegezegd dit jaar geen preferentiebeleid bij het voorschrijven van medicijnen in te voeren”, aldus Thier.
CZ
Leden van Diabetesvereniging Nederland (DVN) krijgen bij CZ 5% korting op de basis- en aanvullende verzekeringen Daarnaast ontvangen ze tot 90% korting op startpakketten en teststrips.
Eerder kwam Delta Lloyd al met een speciaal zorglabel voor diabetici: Diavitaal.

Reageer op dit artikel