nieuws

Zorgverzekeraars leggen tariefkaarten op tafel

Archief

Zorgverzekeraars leggen tariefkaarten op tafel

Bijna alle zorgverzekeraars hebben hun premies voor komend jaar bekend gemaakt. Agis is vooralsnog de goedkoopste met een jaarpremie van _ 1.125 en ONVZ de duurste met _ 1.224.
Zorgverzekeraars Nederland gaf eerder een prognose af van een individuele nominale premie van _ 1.185. Het ministerie van VWS schatte in dat de premie voor individueel verzekerden uit zou komen op _ 1.166 en de gemiddelde premie op _ 1.134.
De tot nu toe bekende premies vallen bijna allemaal binnen deze prognoses. Alleen Agis zit eronder met _ 1.125 en ONVZ erboven met _ 1.224. ONVZ tekent daarbij wel aan, dat dit een brutopremie betreft en dat het werkelijke bedrag op _ 1.187 ligt. De Goudse zit eveneens aan de hoge kant met een premie van _ 1.176. Achmea-dochter FBTO en Univé zitten met _ 1.134 precies op het gemiddelde cijfer van het ministerie.
Deze jaarpremies gelden vrijwel allemaal voor de naturapolissen. De restitutiepolissen zijn over het algemeen duurder.
Opvallend is dat Delta Lloyd kans ziet de premies op de aanvullende pakketten met 16% te verlagen. “Dat is een bewuste keuze. Wij wilden het zo scherp mogelijk neerzetten. Die verlaging is overigens wel met behoud van de dekking in de polissen en ‘nee’ we hebben daarmee geen verlies ingekocht”, aldus een woordvoerder van Delta Lloyd.
Korting
De overheidsmaatregel om werkgevers te compenseren voor hun relatief hoge bijdrage aan de financiering van de gezondheidszorg, wordt door vrijwel alle verzekeraars aangegrepen om de verhoging van de basispremie te rechtvaardigen.
Wel geven alle verzekeraars een korting van maximaal 3% op de premie als deze in één keer wordt betaald. En uiteraard krijgt de verzekerde premiekorting bij een oplopend eigen risico.
Nieuwe pakketten
Een aantal verzekeraars komt voor 2007 met nieuwe aanvullende verzekeringen. Zo introduceert OZ een pakket voor jongeren en voor tandartskosten.
FBTO biedt een keuze uit acht aanvullende verzekeringen die toegespitst zijn op specifieke persoonlijke behoeften, zonder medische acceptatie. Nieuw bij FBTO is dat kinderen tot achttien jaar gratis zijn meeverzekerd op de aanvullende polissen. Verder belooft de Achmea-dochter declaraties binnen vijf werkdagen af te handelen.
Agis brengt twee nieuwe aanvullende verzekeringen op de markt: de ComfortPlusPolis en de 50+ Actief Polis. De eerste is een uitgebreide verzekering met volledige vergoeding voor onder meer fysiotherapie en orthodontie. De 50+ pluspolis is vooral afgestemd op de behoefte van senioren, zoals fysiotherapie, de griepprik en een bril.
Univé biedt individueel verzekerden korting als ze één of meer schadeverzekeringen hebben lopen bij de verzekeraar. Daarnaast claimt Univé de enige te zijn die het vrijwillig gekozen eigen risico niet aanspreekt voor huisarts- en medicijnkosten.
VGZ heeft drie nieuwe aanvullende pakketten voor doelgroepen: het Jong & Zeker Pakket, het Vitaal & Zeker Pakket en het Fit & Zeker Pakket.
Het Jong & Zeker Pakket richt zich op jongeren van 18 tot 27 jaar, met onder meer verstrekkingen als spoedeisende hulp tijdens vakantie, volledige vaccinaties, het SOA-cluster (sexueel overdraagbare aandoeningen) en uitgebreide tandheelkunde. Het Vitaal & Zeker Pakket, voor mensen van 50 jaar en ouder biedt ruimere dekking voor fysiotherapie, brillen en contactlenzen. Het Fit & Zeker Pakket is ontwikkeld in samenwerking met de atletiekbond KNAU en specifiek gericht op de loopsport. De nadruk ligt op de extra ruime sportverstrekkingen als sportbandages, sportdiëtist, sportgeneeskunde, medische keuringen en blessureconsulten.
Ook Menzis heeft een nieuw aanvullend pakket voor jongeren vanaf achttien jaar. Verder komt Menzis met een pakket inclusief onbeperkte fysiotherapie, een tandartsverzekering met onbeperkte orthodontie en een nieuw luxe pakket met plastische chirurgie en extraatjes aan het ziekenhuisbed.
ONVZ wil zich onderscheiden met de sportpolissen en het binnen drie dagen uitkeren van schadebetalingen en een goede telefonische bereikbaarheid. Delta Lloyd heeft de naturapolis uit het assortiment gehaald. “Wij zijn van mening dat onze verzekerden zelf hun zorgverlener moeten kunnen kiezen”, aldus Delta Lloyd.
De Amersfoortse komt met een AV Budget Polis, waarvan de belangrijkste kenmerken zijn geen beperkende voorwaarden, geen acceptatie en geen wachttijden.
KADER
Ohra
Ohra heeft de aanvullende verzekeringen toegespitst op doelgroepen in specifieke gezins- en leefsituaties en noemt dat de Jouw Leven Service. Uitgangspunt is dat er alleen betaald wordt voor zaken die relevant zijn voor de doelgroep. Zo is er een aanvullend pakket in drie varianten voor vrijgezellen, samenwonenden zonder kinderen, gezinnen en ouderen waarvan de kinderen het huis uit zijn. De aanvullende verzekeringen kunnen tussentijds gewijzigd worden.
FBTO
FBTO, de direct-writer uit de Achmea-stal, verwacht dit jaar 70% van de zorgproducten via internet te sluiten. “Dat is 20% hoger dan vorig jaar”, aldus een woordvoerder. Via de website zouden ruim duizend verschillende combinaties mogelijk zijn om een zorgproduct samen te stellen. Verder is FBTO aan het testen met de digitale afhandeling van declaraties.
Delta Lloyd
Delta Lloyd introduceert Gezondheidsservices, de Gezondheidslijn en de Gezondheidswinkel Online. Deze diensten dragen allemaal bij aan de bevordering van de gezondheid van de verzekerden. Zo kan men een beweegadvies krijgen en preventiecursussen of behandelingen volgen en krijgt men korting op een fitnessabonnement. Met E-ZorgGarant kunnen particulieren en werknemers een online offerte maken, online aanvragen en de verzekering wijzigen. Dit is sinds deze week mogelijk via www.deltalloyd.nl/gezondheid.
TABEL
Maatschappij Premie 2007 Premie 2006
Agis _ 1.125 _ 1.078
Avéro _ 1.166 _ 1.068
CZ _ 1.140 _ 1.047
Delta Lloyd _ 1.149,60 _ 1.122
DSW _ 1.137 _ 1.050
FBTO _ 1.134 _ 1044
Fortis ASR/De Amersfoortse _ 1.128 1.119,60
De Friesland _ 1.152 _ 1.038
De Goudse _ 1.176 _ 1.080
IZA _ 1.164 _ 1.094
Menzis _ 1.143 _ 1.050
Ohra _ 1.139 _ 1.073
ONVZ _ 1.224 _ 1.119
OZ _ 1.140 _ 1.071
Trias _ 1.150,80 _ 1.050
Univé _ 1.134 _ 995,40
VGZ _ 1.131 _ 1.055
Zilveren Kruis* _ 1.152 _ 1.056
* Deze premiestelling geldt ook voor Groene Land/PWZ/DVZ en Interpolis.

Reageer op dit artikel